Advertisement

Geçtiğimiz hafta Paris'te düzenlenen Türkiye'nin damga vurduğu OECD Haftası 2012 toplantılarındaydım. Uzun yıllardır toplantıların öğle yemeği konuşmalarını yapan Uluslararası Enerji Ajansı başekonomisti Fatih Birol 26 yıl sonra Türkiye'nin OECD Bakanlar Konseyi'ne başkanlık etmesinden bir Türk olarak çok gururluydu.
Fatih Birol'un dediği gibi OECD haftasında Türkiye yükselen değer olduğunu kanıtladı. OECD'nin 30 üyesi var. Bu üyeler içerisinde en hızlı büyümeye sahip olan ülke ve ekonomik olarak ilerideki yıllara iyimser olarak bakabilen tek ülke Türkiye oldu. OECD kulislerinde AB'nin krizi yanı sıra Rusya'nın OECD'ye üye olmak istemesi konuşuldu. Tabii Rusya'nın üye olabilmesi için önünde önemli engeller var. Rusya'nın bunu istemesi çok güzel fakat OECD ortak ekonomik ve sosyal değerlere sahip olan ülkeler grubu. Rusya'nın ekonomik ve politik olarak OECD ülkeleri ile ortak değerlere sahip olup olmadığı önemli bir tartışma konusu idi. İkinci tartışılan konu kırılgan ekonomik ortamda petrol piyasaları oldu. Fatih Birol'a "Petrol fiyatlarında düşüş sürer mi" diye sordum. Birol, düşüşün sürmesini umuyor ama beklemiyor. Birol, özellikle Avrupa, Amerika ve Çin ekonomisinde negatif sinyaller gelmeye başlarsa bir düşüş görebileceğini söylüyor. Ancak bu düşme göreceli bir düşme olacak. Birol,"Eğer Avrupa da ciddi bir gerileme görmezsek petrol fiyatlarının aşağıya düşmesini beklemek iyimserlik. Ben fiyatın 110 doların üstünde olacağını düşünüyorum ki bu Türkiye için kötü haber" diyor.

 

ENERJİ DEVİ IRAK UYANMAK ÜZERE

Uluslararası Enerji Ajansı ile birlikte Irak'ın enerji yol haritasını belirlemesinde danışmanlık yapan Fatih Birol, Türkiye enerji faturasını düşürmek için "Yanı başındaki uyanmak üzere olan enerji devi Irak'a bakmalı" diyor. Birol, "Irak'ın hem doğalgaz hem de enerji kaynaklarının üretiminin çok hızlı büyüyeceğini düşünüyorum ve Türkiye'nin bundan faydalanması gerekir. Önümüzdeki yıllara bakarsak Türkiye'nin enerji diplomasisi için gerekli 3 önemli ülke var Irak, Irak ve Irak başka ve bu kadar önemli bir ülke düşünemiyorum" diyor ve hem Kuzey Irak'la ilişkileri geliştirirken merkezi Irak'la ve Güney Irak'taki gelişmeleri de göz ardı etmemek gerektiğini söylüyor.