Advertisement

19-21 Ekim'de düzenlenen 8. Ayvalık Zeytin Hasadı Günleri'nde 'zeytin altından değerlidir' teması bir seferliğine kenara bırakıldı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer'in anlattığına göre bu yılki temayı 'ortak istek zeytine destek' olarak seçmelerinin nedeni dünyanın dördüncü büyük zeytin üreticisi olan ülkemizde üretici AB ülkelerinde verilen desteği alırsa listede daha üst sıralara çıkabilir. Suzan Sabancı Dinçer'in Ayışığı Manastırı'nda verdiği davette konuştuğum Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan'dan duyduğuma göre rakibimiz İspanya ve Yunanistan'ın don ve kuraklıktan dolayı yüzde 30 eksik ürün üretmesi zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını artırdı. Türkiye'de ise durum normal yani 200 bin ton ürün var. İşte Türkiye bunu fırsata çevirip zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırıp ilk üç sıraya çıkabilir. Ancak bu hedefe tek engel çiftçinin maliyetlerini karşılayamamasıymış. Gelelim 'ortak istek zeytine destek' sloganının arkasında yatan matematiğe. AB ülkelerinde zeytinyağında ambalajlı ürünlere verilen destek 1.30 Euro bizde ise sadece 50 kuruş. Zeytinyağı maliyeti ise ortalama kg başına 5.5-6 lira ama fiyatlarda aynı seviyede ya da altında. İhracatın artması için de 60 milyon dikilerek 162 milyon adede ulaşan zeytin ağacı sayısı yeterli değil, çiftçinin para kazanabilmesi lazım. Dr. Mustafa Tan'dan duyduğuma göre AB ülkelerinde de durum farklı değil ama destekler krizde olmalarına rağmen devam ediyor. AB'de destekler devam ettiği sürece Türk zeytinyağının rekabetçi olması için kg başına desteklerin artırılması gerekiyor. Çiftçinin de istediği desteklerin sadaka gibi değil üretimi ve kaliteyi artırmak için verilen desteklerin teşvik gibi artırılması.
Tarım Bakanlığı Bitkisel Daire Başkanı Ümit Bayram Kutlu'ya göre, Anadolu'nun ürünü zeytine stratejik ürün olarak 50 kuruş olan prim desteğini artırma yönünde çalışmalar devam ediyor. Hükümet kilo başına verilen prim desteğinin yanı sıra yapısal destekler vererek sektörü daha rekabetçi hale getirmeye çalışıyor.
Yenilenebilir enerjiye karşı aktivizmi de Cunda'da gördük. Aktivistlerin başını çeken Zeynep ve Ali Kürşat "Adamızdan başka yer mi yok?' diyorlar.


Boyner: Tezkeremi bekliyorum

Örneğin Beymen'in sponsor olarak Siirtli 40 ilköğretim öğrencisinin hasada konuk edilmesini sağlaması dikkatimi çekti. Tüketilmeyen bölgelere ve ülkelere ulaştıkça Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer'in dediği gibi Ayvalık Hasat Günleri bir gün dünya çapında festival olabilir. Bu arada belirtmeliyim ki hasat günlerinin en keyifli ev davetini vermek yine TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Cem Boyner'e düştü. Davette biz kadın gazetecilerin 'TÜSİAD Başkanlığı sona erdiğinde boş vaktinizde ne yapacaksınız?' sorumuza Ümit Boyner, "Görevimin bitmesine 8 hafta kaldı tezkeremi bekliyorum. TÜSİAD'da yeni başkan adayımız Muharrem Yılmaz'ın TÜSİAD'a çok iyi başkanlık yapacağını düşünüyorum" dedi.