Yatırım uzmanı Marc Faber, Avrupa Birliği'nin çökeceğini ve piyasalardaki düşüşün süreceğini protestoların yeni başladığını açıkladı.
Doktor Kıyamet lakaplı yatırım gurusu Marc Faber, Bloomberg HT'de Yönetim Katı'nda konuğumdu. Uluslararası Altın Zirvesi için Türkiye'ye gelen Faber'in her ay altın aldığını söylemesi, altında manipülasyon olduğunu düşünmemesi "Altındaki düşüşün nedeni dünyadaki deflasyonist baskılardır" demesi dikkatlerden kaçmadı. Faber'e göre, "Gelişen ülkelerde de ekonomik görünüm kötüleşiyor, ABD ekonomisinde ise toparlanma hızlanmazsa parasal genişleme daha çok sürer". Büyüme tahmini ile ilgili Çin'de dahil hiçbir hükümete güvenmeyeceğini söylüyor.
Faber, "Çin'in büyümesi mevcut durumda maksimum %4 olacaktır. Bu çok önemli çünkü Çin hep Arjantin'den Brezilya'dan Afrika'dan Orta Asya'dan Ortadoğu'dan Rusya'dan kaynak satın alıyor. Bu ülkelerde de ekonomik problem var çünkü daha az satıyorlar ve daha az Çin ürünü alıyorlar dolayısıyla küresel ekonomide çok kötü bir kısır döngü oluşuyor" diyor. Faber'in ekonomilerde oluşan kısırdöngü uyarısının bir de sosyal sonucu var. Faber, parasal genişlemelerin istikrarsız sosyal ortam yarattığını ve zenginleri daha da zengin ettiğini bu yüzden dünya genelinde protestoların daha yeni başlamakta olduğunu söylüyor. Faber'e Gezi Parkı olaylarının Türk varlıkları üzerinde etkisini sorunca son çıkışta küresel hareketin etkisinin daha büyük olduğunu söylüyor. Faber şöyle diyor:
"Dünya çapında merkez bankalarının gerçekleştirdiği para basımı zenginlerin daha çok zenginleşmesine sebep oldu ve çünkü varlıklarda enflasyon vardır gayrimenkulde artış yaşandı mali tablolarda artış yaşandı ama maaşlarda dünyada temelde bir deflasyon yaşandı. Yani orta sınıf işçi sınıfı çalışan sınıf arada kalmış durumda. Zenginler giderek zenginleşiyor. Sayın Bernanke'ye çok teşekkürler para bastığı için biz daha çok zengin olduk. Ama bu durum çok istikrarsız sosyal ortam yaratıyor. Dünya çapında giderek sosyal sıkıntılar kitlesel sıkıntılar yaşayabiliriz bunu herkes yapabilir. Gelişmekte olan ülkeler Türkiye dahil bundan payını alıyor. Sosyal protestolar yeni başlıyor".

TÜRKİYE NİYE AB'YE ÜYE OLMAK İSTİYOR?
Faber'in AB yorumu ise oldukça ilginç Faber'e göre, dünyada en büyük problemler Batı demokrasilerinde. Faber, "Batı Avrupa'daki araç satışları 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye niye Avrupa Birliği ile ilgileniyor ki? Avrupa Birliği ekonomik açıdan çöküşün eşiğinde" diyor. Dünyanın 5 sene sonra ne olacağının bilinmediği bir ortamda Faber, yatırımcıya hem yatırım aracında hem de yatırım coğrafyasında çeşitlendirmeyi öneriyor. Faber'e göre 3 piyasada ciddi hükümet müdahaleleri yaşanıyor ve bunun nasıl sonlanacağını da bilmiyoruz ama bir yatırımcının yapabileceği en iyi şey çeşitlenmeye gitmesi. Faber, "Yüzde 25 hisse senedi, yüzde 25 gayrimenkul, yüzde 25 nakit, tahvil ve yüzde 25 altın bulundurun. Aynı yüzde 25 çeşitlendirmeyi coğrafi anlamda da yapmalı. Sadece paranız Türkiye'de, Avrupa'da olmasın. Ben şu sıralar Amerika ile çok ilgilenmiyorum" diye konuşuyor.

Advertisement