Advertisement

Şirketlerine inanan patronlar Borsadaki şirketlerinin değeri düşünce ellerini ceplerine atmaktan çekinmiyorlar. Bu patronlardan bir tanesi de BloombergHT'de Yönetim Katı'nda konuştuğum teknoloji perakende sektöründe halka açılmış olan ilk şirket Bimeks'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray. Akgiray, 2013 yılının ilk 6 ayında beklentilerden daha iyi bir satış performansı yakaladıklarını yıl sonu yüzde 30 olan büyüme hedeflerini aşacaklarını ve 100 mağaza sayısına ulaşmayı planladıklarını anlatıyor. Akgiray, "Şirketime inanıyorum bu yüzden yabancı ortağımız İngiliz Fon'un hisselerini SPV adına ben aldım" diyor.
■ Bimeks'in ilk 6 ay performansı için ne diyeceksiniz, büyüme olsun, mağaza sayısı olsun?
6. ay itibarıyla rakamlarımız net olarak açıklanmadığı için kabaca, yüzde 35'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirmiş olacağız. Hedefimiz ciro büyümesinde yıl boyunca yüzde 30 büyümeydi dolayısıyla hedefimizin üzerindeyiz. Geçen sene açık olan mağazalarda da bir büyüme var, yüzde 15 civarında bundan da memnunuz. internet satışlarımızda da önceki yıla göre % 25'in üstünde bir büyüme var bundan da memnunuz. Yıl sonunda 100 mağazaya ulaşırız.
■ Hisse performansı olarak bir pozitif ayrışma söz konusu, BIST100 ve BIST Teknoloji grafiğine bakacak olursak. Bu pozitif ayrışmayı neye bağlıyorsunuz?
Olması gerekenden çok daha değersizdi şirketin kâğıdı, bunda bizim şirketin yönetimi olarak şirketin yatırımcılara tanıtılması konusunda gerekli gayreti gösteremedik daha önce. Bu eksikliğimizi giderdik. Dolayısıyla bu pozitif ayrışmanın arkasındaki nedenlerden şirketin iyi giden durumunu yatırımcıya duyurmak ve tanıtmak olduğuna inanıyorum. Gizli bir hikâye yok.
■ Elektronik perakendesinde 3 yabancı, 4 Türk oyuncu var. Sektörde konsolidasyon beklentilerine katılıyor musunuz?
Mantıken olması gerekir. Dünyadaki hiçbir ülkede Türkiye'deki kadar çok oyuncu yok, dolayısıyla 7 tane oyuncu hakikaten fazla. Bu konsolidasyon nasıl olur, tam onu kestiremiyorum. Belki bazı oyuncuların Türk pazarını terk etmesiyle olabilir veya satın almalar yoluyla olabilir, yani biz de geçen sene bildirimde bulunmuştuk SPK'ya, KAP'ta da duyurmuştuk. Bu tür bir satın alma için hazırlıklıyız.
■ Sizin yabancı ortağınız vardı o çıkış yaptı, bunun nedeni neydi? Yeni yabancı ortak düşünüyor musunuz?
Yabancı ortağımız bir Private Equity Fonu'ydu, 2007 yılında girmişti şirkete ve küçük bir ortaktı zaten. 2010 yılında çıkma niyeti vardı. Gerek kriz, gerek şirketin iyi performansı onları biraz tuttu içeride. Eninde sonunda çıkacaklardı. Nihayetinde ben satın aldım onların hisselerinin birçoğunu. Hepsine yetişemedim başka bir yatırımcıyla birlikte satın aldım orada hisseleri, dolayısıyla ben hisselerimi büyüttüm demek daha doğru orada, yabancı ortak çıktı demektense. Ben satın almasaydım büyük ihtimalle şu an hâlâ ortak olurduk. Yeni yabancı yatırımcı arayışımız yok.
■ SPV'nin hisseleri yüzde 29'a yükseldi hisse dağılımıyla ilgili hareketleri açıklar mısınız?
SPV'nin sahibi benim. Pratik olarak, yüzde 99'dan fazla hissesi bende. İngiliz ortağımızdan aldığım hisseleri SPV'ye aldım, orada tam rakamını bilmiyorum ama 8 milyon lota yakın hisse vardı. Fiyatı uygun gördüğüm zamanlarda piyasadan da alımlar yaptım. Şirketime inanıyorum. Uzun vadeli stratejisinin peşinde koşan ve yapan benim. Herkes kendi bebeğini sever.
■ 2014'te Afrika pazarına girmek istediğinizi dile getirmişsiniz, hedefiniz nedir?
Afrika, Hindistan fazla bir nüfusa sahip, daha hızlı bir büyümesi var, nüfus çok genç. Üstelik Afrika'da birçok ülkenin resmi dili İngilizce ve yönetim açısından da muhasebe kuralları vs. birbiriyle uyumlu. Dolayısıyla baktığınızda bizim için çok enteresan bir pazar.