Advertisement

Bloomberg HT‘YE KONUŞAN DEMSA BAŞKANVEKİLİ ÇETİNDOĞAN, PROJELERİ VE YATIRIM PLANLARINI ANLATTI

Güney Koreli CJ ile Shopping TV'de başlayan 20 milyon dolara ulaşan satış kanalı yatırımlarını komşu ülkelere yayacaklarını belirten Demet Sabancı Çetindoğan, "5 yıllık planımızda bunu öngörüyoruz. Türkiye'de TV'den satış hacmi bu yıl 100 milyon dolar olacak" dedi

Demsa Başkanvekili Demet Sabancı Çetindoğan, "Türk halkının beğeneceği ürünleri getiriyoruz. Bir de taksit yapıyoruz. Yurtdışı iş seyahatlerinde alışveriş yerine daha çok kültür, sanat, gezi, gastronomi veya kendi alanlarınızla ilgili konulara vakit ayırmanızı sağlıyoruz" dedi. Çetindoğan, sorularımızı yanıtladı:
■ Yeni markalar yolda mı?
Sürekli yeni markalarımız devreye giriyor. Dünyanın en prestijli markalarından biri sayılan Tom Ford'un mağaza açılışını yeni yaptık. Getireceğimiz markalarımızı dünyayla eşzamanlı getirmeye çalışıyoruz. Örneğin, Tom Ford geçen hafta Londra'da ilk mağazasını açmış oldu dolayısıyla tüketicilerimiz çok yakından takip ettikleri için biz de aynı paralellikte, dünyayla eşzamanlı bu işleri getirmeye çalışıyoruz. Sürekli yeni markalarımız devreye giriyor. Yine birkaç gün önce yine giyim üzerine üst düzey bir marka olan Alexander McQueen mağazamızı yine Maçka'da Abdi İpekçi Caddesi'nde açtık. Yıl sonunda mağaza sayımızı 158'e çıkarmayı hedefliyoruz.
■ Güney Koreli CJ ile ortaklığınız ne aşamada?
Aralık ayında faaliyetimizi başlatmış olduk, Koreli ortağımız zaten Asya'da bir numara çok büyük bir grup, çok tecrübeli bir grup. Biz teleshopping ile birlikte internet sitesini de aynı anda devreye soktuk. Bildiğiniz gibi teleshopping'de ciddi anlamda hızlı bir artış var; geleneksel perakendenin iki katı hızında büyüyen bir sektör. 2013'te teleshopping sektöründe toplam olarak 100 milyon dolar civarında bir rakamdan bahsediyor olacağımızı düşünüyoruz. Ama bu yine Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ile karşılaştırdığımızda çok küçük bir rakam. Ama ciddi anlamda hızlı yani geleneksel perakendenin iki katından fazla bir hızla gidiyor. Belli bir yaş grubu televizyondan alışveriş yapmaya başladı.
18-20 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Biz bu yatırımı Türkiye içinde başlattık ama hedefimiz komşu ülkelerimizde de bunu yaygınlaştırmak. İlk beş yıllık planımızda bunu öngörüyoruz.
■ Kök hücre laboratuvarı ONKİM'e dair planlarınız neler?
2013'ü bitirmeden önce ONKİM'le ilgili birkaç yabancı ortakla görüşüyoruz, belki yıl sonunu tamamlamadan biriyle el sıkışmış olma ihtimalimiz yüksek.

E-TİCARETTE DE BÜYÜK SIÇRAMA VAR
İnternetten alışveriş durumu nasıl? E-ticarette satış hacminin 2013'te 25-26 milyar dolar olacağını öngörüyoruz, yani ciddi anlamda büyük bir sıçrama var.

PERAKENDEDE BU YIL YÜZDE 20 BÜYÜYECEĞİZ
■ 2013 perakende için nasıl geçiyor, büyüme hedefiniz ne?
Galeries Lafayette'i Türkiye'ye getiriyoruz, 2015 yılına denk geliyor. Dolayısıyla bir taraftan büyük mağazacılıkla bir taraftan da müstakil mağazalarla yolumuza devam ediyoruz. Altı ay çok iyi geçti, beklentimizle paralel bir şekilde gitti. Bu yaz döneminde, bu aylarda ramazan ayı sebebiyle her zamanki gibi bir yavaşlama söz konusu. Ama sanıyorum ağustostan itibaren eylülle birlikte tekrar eski hızına ulaşacaktır. Yıl sonu hedeflerinde bir revizyona gitmedik tutturacağımızı düşünüyoruz. Yüzde 15 ile 20 arasında bir büyümemiz olacak. Perakende sektörü için iç talep de iyi gidiyor.

MAÇKA OTELİ'Nİ İŞLETECEK ZİNCİR 10 GÜN İÇİNDE NETLEŞİR
■ Maçka Oteli ne zaman açılır?
Evet, Maçka Oteli'ni 2014Ocak'ta açmış olacağız. Pera Palace'ın işletmesi için Jumeirah Grubu'yla anlaştık. Otelimizi Dubai Grup işletiyor şu anda, aynı şekilde Maçka'daki otel için de çok yakında açıklayabileceğimiz yabancı bir işletme grubuyla yolumuza devam etmek istiyoruz. Anlaşacağımız zinciri de çok yakında, 10 gün içerisinde netleştirmiş olacağız.
■ Sütlüce’de üzerinde çalıştığınız müze projesi ne aşamada?
Bürokratik işlemler epey zamanımızı aldı. Bundan sonra herhalde çok daha hızlı bir şekilde yolumuza devam edip 2015’in sonuna müzeyi açmayı planlıyoruz. 2015’te bizim için iki önemli olayın bir arada olmasını düşünüyoruz. Biri Galeries Lafayette o da Türkiye’de ilk defa gelmiş olacak, ikincisi de müze
projemizin hayata geçmiş olması...