Eskiden enerji firmaları ve tüketiciler için hayat basitti. Enerji tedarikçisi firma ay sonunda verdiği servis karşılığında tüketiciyi faturalandırarak ödemesini alır ve bunu yeni ayda tekrar ederdi. Ama sektördeki liberalleşme ve hatta hayatımıza yeni girmekte olan elektrikli araba, ucuzlayan güneş panelleri, kontörlü enerji kartları enerji tüketicisinin tercihlerini giderek değiştiriyor. Konu ile ilgili sohbet ettiğim Accenture Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Grubu Lideri Hakan Irgıt'a göre Türkiye'de enerji tüketicisi değişimi başlamış bile. Irgıt, "Türkiye enerji sektörü, tüketici odaklı piyasalara geçiş konusunda yeni bir dönüşüm içinde. Artık 150 TL üzerinde aylık faturası olan bireysel tüketiciler ve KOBİ'ler de elektrik tedarikçilerini değiştirebilmektedirler. Bu durum tüketicilere farklı tedarikçiler arasından seçme imkânı tanırken, tedarikçilerin de müşterileri kazanmak ve elde tutmak için yeni çalışma modellerine yönelmelerini gerektiriyor" diyor.
SERBEST TÜKETİCİ ARTACAK
Accenture'ın 40 bin tüketici ve 2 bin küçük ve orta ölçekli işletmeyle gerçekleştirdiği "Yeni enerji tüketicisi" araştırmasında dört yıllık veriler incelenerek konut tüketicisinin ihtiyaçları ve tercihlerine dair bilgiler ele alınmış. 2013'te yapılan araştırmanın kapsamı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler de araştırmaya dahil edilerek genişletilmiş. Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş, "Araştırma sonuçlarına göre, gelişmekte olan ülkelerde tüketicilerin yüzde 27'si önümüzdeki 12 ay içinde tedarikçisini değiştirmeye hazır durumda" diyor. "Türkiye'de serbest tüketiciler enerji tedarikçisi değiştiriyor mu?" soruma Irgıt'tan "Şu anda serbest tüketici hakkına sahip olan tüketici sayısı yaklaşık 4.5 milyon, bunlardan yalnızca % 10'u (447 bini) bu hakkını kullanıyor" cevabını alıyorum. Anladığım kadarıyla hakkı olan tüketicilerin sadece % 10'unun haklarını kullanması tüketicilerin 150 TL üzeri faturalarda böyle bir seçenekleri olduğunu tam anlamamalarından kaynaklanıyor. Şu anda serbest tüketici hakkına sahip olan 4.5 milyonun katlanarak artması bekleniyor. Irgıt, "2015 yılında yaklaşık 31 milyon tüketicinin elektrik tedarikçisini seçme konusunda özgür davranabileceği öngörülüyor" diyor. Eğer elektrik faturanız 150 TL üzerindeyse ve tedarikçi alternatiflerine şimdiye kadar bakmadıysanız bakmanızda fayda var!
Enerji Kulübü ilk sınavı geçti
Türkiye'nin bölgede enerji oyuncusu olma yolunda bir adım daha atması, 2. kanal diplomasi oluşumu olarak Mehmet Öğütçü tarafından hayata geçirilen "Bosphorus Energy Club" (BEC) ile oldu. Onursal başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a vererek Bakanlar düzeyinde katılım da hedeflediklerini söyleyen Öğütçü'ye göre, gece yarısına kadar süren toplantılarda öne çıkan 3 konu başlığı şöyle:
Rusya hâlâ bölgenin önemli gücü: Her ne kadar doğalgazda ve petrolde ABD'nin, 20152017'de Rusya ve Suudi Arabistan'ı tahtlarından indirecek olmasına rağmen Rusya hâlâ bölgenin en önemli gücü ve bölgedeki enerji projelerinde atlanamaz.
Bağdat-Erbil-Ankara-Washington hattı: Toplantılarda ikinci konu olarak Bağdat'la Erbil, Ankara, Washington'un da katıldığı dörtlü diyalog konuşulmuş. Öğütçü, "Herkes artık birbirinin pozisyonunu net bir şekilde biliyor. Bağdat'a Kuzey Irak petrol ve doğalgazının ihracı için yüz kızartmayan bir çözüm önerilmeli" diyor.
Çinliler yenilenebilir enerjide yatırıma geliyor: CNPC Yatırım Direktörü Xu Xiaojie'ye göre ise büyük bir Çinli firma güneş enerjisi konusunda yatırıma geliyor. Xiaojie, firmanın ismini vermese de, "Çin ile Türk firmalar arasında işbirliği yenilebilir enerjiyle başlayabilir. Daha sonra petrol, gaz, kömür konusunda gelişebilir. Bu daha başlangıç" diyor.