Advertisement

Amerikan Senatosu'nun 6 Ocak'taki oylamasıyla Janet Yellen, 1 Şubat'ta yeni FED Başkanı. ABD ve dünya para piyasalarını ilk defa bir kadın yönetecek. Rakibi Larry Summers'ın kongrede oluşan muhalefetten sonra geri adım atmasıyla 26 hayır oyu gibi büyük tepkiye rağmen 56 evet oyuyla ilk defa bir kadın FED'i yönetecek.
Yellen, FED'i yönetecek ilk kadın olmasının yanı sıra eski FED Başkanı Paul Volcker'dan beri FED'i yönetecek ilk demokrat. Şimdi Yellen'ın nasıl bir başkan olacağı da merak konusu.
Wall Street'te enflasyondan fazla işsizliği ön planda tutan bir "güvercin" olarak biliniyor. Bence en büyük etkiyi, daha göreve başlamadan kadın kimliğiyle "21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olduğu" söylemini kuvvetlendirerek başladı.
ABD Başkanı Barack Obama bile, kendisini yeni FED Başkanı olarak tanıtırken yanlışlıkla "Bay Yellen" dedi. Dünyanın en etkili kurumunun başında en büyük farkı bence kadın olmasıyla şimdiden yarattı bile.
Janet Yellen'ın işi Bernanke'den daha zor olacak. Çünkü FED'in uyguladığı politikalara bakarsak kişiden doğan değişiklik değil durumdan doğan değişiklik olduğunu görüyoruz. Bernanke kalsa ne karar alacaksa Yellen da aynı kararı alacak. Ayrıca Bernanke'nin tez danışmanı eski İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Yellen ın Başkan Yardımcılığı'nı yapacak.

YELLEN'IN İŞİ BERNANKE'DEN NEDEN ZOR?
İkiliye şimdiden, Yellen'ın takım kurucu becerisi ile Fisher'ın derin ekonomi vizyonunun birleşecek olmasıyla "hayal takımı" deniyor. Yellen ın işini Bernanke'den zorlaştıran durum ise Bernanke'nin 4 trilyon dolardan fazla büyüttüğü ABD bilançosunu Yellen'ın 1-1.5 trilyona indirmeye çalışması.
Alan Greenspan'in yarattığı balonu nasıl Bernanke yönetemedi ve patlattıysa, Bernanke de Yellen'a yeni bir parasal balon veriyor. Akademik hayatı boyunca büyük buhran ve etkilerini çalışan Bernanke, FED Başkanı olarak koltuğa oturunca uyguladığı parasal genişleme ve gevşek politikalarla dünya finans sistemini çöküşün eşiğinden kurtardı. Hatta FED'in çantasından çıkardığı değişik enstrümanlarla finans piyasalarına hocalık yapmaya da devam etti. Ancak büyük ihtimalle yeni bir parasal balon oluşturdu.
Yellen da Bernanke döneminde tohumları atılan yeni bir sorunla karşılaşabilir. Büyümenin devamı gelmezse balon patlar mı bunu zaman gösterecek. Para basarken rahat uyuyan Ben Bernanke'den uyguladığı bol para dönemini bitirmesi beklenen Janet Yellen'ın işi işte bu yüzden daha zor. Önümüzdeki dönemde Yellen'ı parasal genişlemenin esas faturası ve yan etkilerini yönetmek bekliyor. Soğuk havaların ABD'de son tarım dışı istihdam verisinin kötü gelmesine neden olduğu şeklinde yorumlandığı ve ABD ekonomisinden gelen her kötü haberin gelişmekte olan piyasalar için iyi haber olduğu bir ortamda böyle zor bir görevin başına bir kadının atanmış olması ise en sevindirici gelişme!