Advertisement

2015'te G20-B20 başkanlığı Türkiye'ye geçecek. Türkiye 2015'te zirveye ev sahipliği yapmanın yanı sıra 2014-2016 döneminde G20'nin "Troika" adı verilen önceki, şimdiki ve sonraki dönem başkanlarının yer aldığı grupta bulunacak.
G20 ülkeleri dünya ticaretinin yüzde 90'ını dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ediyor. Küresel kriz G20'yi dünyada öne çıkardı. G7 küresel krizle birlikte oluşan problemleri çözemeyince G20 devreye girdi. Türkiye önümüzdeki 3 yıl boyunca G20/B20 gündeminde aktif olarak çalışmalar yürütecek.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Boyner ve Yürütme Kurulu Üyesi Hasan Akçakayalıoğlu ile bir grup köşe yazarı bir araya gelip, "Türkiye'nin ev sahipliğinde vizyon ne olmalı? Nasıl bir gündem yaratılmalı?" konusunda fikir alışverişi yapmak için bir araya geldik.
Osman Boyner'in tabiriyle G20'yi anlamak için bir apartman yönetimi düşünün, 7 daire sorunları çözemeyince 20 daire problem çözmek için bir araya geliyor. Küresel krizle birlikte ciddileşen ve liderler seviyesine yükselen G20'de her yıl ev sahipliği yapan ülkeler iz bırakabilmek için ekstra çaba gösteriyorlar.
G20'nin gündemini gerçekleştirmek için farklı gruplar destek veriyor. İş dünyası ve STK ların da temsil edildiği toplantılarda iş dünyasını B20 temsil ediyor.
TÜSİAD, B20 toplantılarına ilk gerçekleştirildiği yıl olan 2009 dan beri Türk özel sektörünü temsilen katılıyor. 2012 yılında Cannes'da yapılan G20 zirvesi sonrasında Paris'te G20 özel sektör zirvesinde buluşan bağımsız iş dünyası örgütlerinin kurduğu B20 Koalisyonu'nun da Türkiye'den tek kurucu üyesi.
TÜSİAD, Türkiye'nin ev sahipliğinde nasıl yeni bir vizyon yaratabileceğini saptamak için üç senelik bir çalışma grubu kurmuş. Osman Boyner, "Dünyadaki TÜSİAD muadili 20 iş örgütü bir araya gelecek. Türkiye'nin 2015'te ev sahibi olması kendimizi dünyaya daha iyi tanıtmak ve yatırım çekmek için büyük fırsat. Kasım 2014'te Avustralya dönem başkanlığındaki zirveye daha aktif katılmak istiyoruz. Türkiye sonbahar 2015'te yeni başbakanıyla ev sahipliği yapacağı G20'de güçlü bir gündem yaratabilir" diyor.

 

KÜRESEL KRİZ SONRASI G20'NİN ORTAK PAYDASI NE OLACAK?

TÜSİAD kurduğu B20 çalışma grubuyla şimdiden üyelerinin ajandasını, konuları ve Türkiye'de diğer kuruluşlarla da çalışıp Türk iş dünyasının gündemini belirlemek istiyor. Ama bu, o kadar da kolay değil. Nedenine gelince... "Küresel kriz sonrası gelişmiş ülkeler ve gelişen ülke ekonomilerinde yaşanan ayrışma G20'nin etkinliğini azaltır mı? Ya da en azından G20 içinde gruplaşmayı artırır mı?" endişesi artıyor. Her ülke de ayrıca kendi içinde ayrışıyor. Her gün yeni bir skandalın ortaya çıktığı
ülkemizde ise bırakın bir yıl sonrasını yarını öngörmenin ne kadar zorlaştığını anlamak için kura bakmak yeterli. Örneğin bir yıl önce 6 Şubat'ta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile "Fikir Sofrası"
toplantısında konuşurken Dolar/TL 1.77 idi cuma günü itibarıyla ise 2.22. O zaman Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dahil toplantıya katılan hiç kimse bu seviyeleri öngöremezdi.
2015'te dünyanın ve Türkiye'nin gündemini şimdiden öngörmek çok zor, ancak G20'nin etkinliğini koruması için ortak bir paydaya ihtiyaç olduğu kesin. G20 toplantılarına ev sahipliği yapacak olmamız da 2015'te Türkiye'nin imajını tazelemek ve dünyaya tanıtmak için hiç kuşkusuz çok iyi değerlendirilmesi gereken bir fırsat.