Geçtiğimiz hafta İngiltere Başkonsolosu aynı zamanda Birleşik Krallık Yatırım ve Ticaret Ajansı Türkiye, Orta Asya, Güney Kafkasya direktörü Leigh Turner, GREAT kampanyasını anlatmak için Bloomberg HT’deydi.
Geçen yıl hayata geçirilen GREAT kampanyası; İngiltere’nin, dünyayı İngiltere’yi ziyaret etmeye, burada eğitim almaya ve ülke ile ticaret yapmaya teşvik etmek amacıyla ülkeyi en iyi yönleriyle tanıtmayı amaçlayan en iddialı uluslararası pazarlama kampanyası.
GREAT kampanyası kapsamında mart ayında önce İstanbul’da bir iş zirvesi ardından da mayıs ayında teknoloji, tasarım, finans üzerine yaratıcılık festivali düzenlenecekmiş. Bu kampanya ikili ticari ilişkileri desteklemeyi amaçlıyor. İstanbul’dan sonra Hong-Kong’da ve Şanghay’da düzenlenecekmiş.
Global krizin ardından yeni bir trend ortaya çıktı: Gelişmiş ülkeler gelişen ülkeleri giderek artan şekilde yatırıma çağırır oldu. Bu amaç uğruna ülkelerin yatırım ajansları ve konsolosları adeta yarışır oldu. Turner’a, Bu amaçla düzenlenen kampanyalardan biri olan GREAT’in neden ilk İstanbul’dan başlatıldığını soruyorum. Turner, “Türkiye, inanılmaz bir yatırım noktası. 2008’den 2012 yılına kadar Büyük Britanya Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olmuştu. Biz bu trendi sürdürmek istiyoruz. Türkiye’de çok ciddi fırsatların olduğunu görüyoruz” diyor. “Coğrafi yakınlığı ve iş yapma kolaylığıyla Türkiye, Avrupa’nın gelişmekte olan pazarı” diyen Turner, İngiliz şirketlerin Türk şirketlerle Asya, Avrasya ve Irak başta olmak üzere üçüncü ülkelere beraber yatırım yapmakla ilgilendiklerini de söylüyor.
‘KÜRESEL MARKA OLMAK İÇİN İNGİLTERE’YE GELİN!’
“Gelişen ülke şirketleri kırılgan büyümeyle savaşan İngiltere’ye neden yatırıma gelsinler?” diye soruyorum. Turner, “Son fikirlerin, en yeni tasarım, moda, teknoloji ve markalaşmanın merkeziyiz. Türk şirketiyseniz ve markanızı geliştirmek istiyorsanız, finansmana erişmek istiyorsanız ve Avrupa piyasalarına erişmek istiyorsanız o zaman İngiltere’de var olmanız gerekiyor” diyor. “Modadan sağlık sektörüne pek çok alanda fırsatlar var” diyen Turner, Arçelik, Beko ve Kahve Dünyası’nı örnek olarak gösteriyor. Turner, “Bu şirketler İngiltere’ye yatırım yaptılar çünkü eğer Türk şirketleri büyümek istiyorlarsa ve Türkiye ekonomisi büyümek istiyorsa orta gelirliden varlıklı bir ülke statüsüne geçmek istiyorsa tabii ki yabancı yatırımlara ve ülke dışına açılmaları gerekiyor” diyor. İngiltere, aynı çağrıyı diğer gelişen ülkelere de yapıyormuş. Ancak İngiltere’nin yatırıma çağırdığı en favori gelişen ülkeler Çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye’ymiş. Çinliler özellikle İngiltere’de gayrimenkul başta olmak üzere milyar dolarlık yatırımlar yapıyormuş. Turner, İngiltere’nin Avrupa’da en fazla yatırım çeken ülkelerin başında gelmesinin nedeninin yapılan yatırımın güvende olması ve hukukun üstünlüğüne bağlıyor. Turner, “Çinlilerden sonra Türk işadamlarının da İngiltere’de gayrimenkule yatırım yapmasında, yatırımlarının güvende ve likit olması etken” diyor. İngiltere, 1 milyon sterlin ve üzeri yatırım yapanlara oturma izni veriyormuş. İş vizesi başvurularını giderek daha hızlandırmakta olduklarını söyleyen Turner, “Türkiye’den İngiltere’ye yatırımı artırmak ve ikili ticari ilişkileri daha da geliştirmek için iş öncelikli vizeye başvuranlara 3-4 günde vize veriyoruz” diyor.