Advertisement

Soma ile turizmin ne alakası var demeyin. Soma’da Türkiye’yi yasa boğan korkunç kazanın olduğu gün Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nin (POYD) mayıs ayı olağan toplantısına sektörün risklerini ve geleceğini konuşmak üzere davetliydim. Ama bugün 2014’ün ilk üç ayında Türkiye’ye gelen turistlerin ortalama kişi başına 1.972 lira harcarken Türk turistlerin dışarda kişi başına ortalama 2.557 lira harcadığını ya da cari açığın kapanmasının yolunun nasıl turizmden geçtiğini tartışmayacağız. Öncelikle Soma’da hayatını kaybeden işçilerimize tanrıdan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Şimdi hanelerde yas, acı var. Ama sadece evini geçindirmek için madende çalışan babalar, oğullar ölmedi. Bir de parasızlığın yükü altında bu aileler ezilecek. O yüzden artık eyleme geçme ve bu ailelere yardım etme vaktidir.

Geçtiğimiz hafta iş dünyasından, sivil toplum kuruluşları, şirketlerden bazıları Soma’ya yardım kampanyası başlattılar. Umarım bu yardımlar çoğalır ve yerine ulaşır. Ben de bu yardım kampanyalarından birinin başlamasına önayak oldum. “POYD toplantısını iptal etsek mi?” diye düşünen POYD Başkanı Ali Kızıldağ’a, “POYD olarak Soma’ya bir yardım kampanyası başlatın, biz de medya olarak bu kampanyanın takipçisi olalım” önerisinde bulundum. O gün toplantıda Kızıldağ önerimi kabul edip POYD üyesi otellerde bir yardım kampanyası başlattı.

Ali Kızıldağ’ı çok hızlı eyleme geçtiği için tebrik ediyorum. Kızıldağ toplantıyı iptal etmek yerine toplantıdaki ciddi katılımı yardım kampanyasına dönüştürmüş oldu. Geride kalanlarla ilgilenmek için iş dünyasına ve diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olması açısından önemli. Gazetelere, “İçimiz parçalanıyor” diyerek ilan veren iş çevrelerine eyleme geçme zamanı olduğunu hatırlatmak için POYD’nin bir fikirle Türk turizminin başkenti Antalya ve çevresine gelen turistleri nasıl yardım için harekete geçirmeyi başardığı örneğini veriyorum. İşte Ali Kızıldağ’ın, 250 POYD üyesi oteli, Bloomberg HT özel yayınında nasıl Soma’ya yardım için harekete geçirdiğinin özeti...

* POYD üyesi oteller Soma’ya yardım için ne yapıyorlar?

Mayıs ayı olağan toplantımızda ciddi bir katılım vardı. Arkadaşlarla bu acıyı paylaştığımızı ifade etmiştik ve hemen orada kararlaştırdık dernek olarak böyle bir kampanya başlatalım diye. Bir e-posta zinciri ve diğer sosyal iletişim platformlarındaki zincirlerle bütün üyelerimizle paylaşımlarımızı gerçekleştirdik. Otellerimizde görsel olarak köşeler hazırladık. Bu köşelerde bu elim kazayı anlatan değişik dillerde otelde konaklayan misafirlerin dillerinde yazılar hazırladık. Anı defterleri gibi bölümler açtık. Hem personelimiz tarafından hem misafirlerimiz tarafından Soma’yla ilgili yardım yapmak isteyen misafir ve personele yönelik bu kampanyayı başlattık. Yüzde 90’ın üzerinde bir katılım var, çok mutlu edici bir katılım ve bu 100’e kadar çıkacaktır, çünkü birtakım gösteriler hazırlanıyor. Özellikle misafirlerden inanılmaz güzel tepkiler aldık. Hepsi Türk halkının ve bizlerin acılarını paylaştığını ve bir an önce yaraların sarılması için Tanrı’ya dua edeceklerini söylediler. Hatta bazı misafirlerimiz bugün ve döndüklerinde pazar günü kiliselerde papazlarla konuşup Soma için dua ettireceklerini söylediler, çok duygusal anlar yaşadık.

* Kaç otelde başladı bu kampanya?

Bizim 250 tane üyemiz var, 150’den fazla otelde kampanyanın başladığını tahmin ediyoruz çünkü arkadaşlardan sürekli dönüşler alıyoruz. Görsel paylaşımlar yapıyoruz, kampanyayla ilgili orada belirtiyoruz. “Nereye yatıracağız?” diyorlar, hesap numaralarıyla ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlara kamunun açacağı hesaplar olacağını, birkaç gün içerisinde o konuda da duyuru yapacağımızı anlatıyoruz.