Advertisement

Türkiye’nin geçtiğimiz cumartesi günü G-20 başkanlığını devralması; Türkiye’nin imajını tazelemesi ve istediği mesajları dünya kamuoyuna vermesi için hiç kuşkusuz en büyük fırsat. Ancak bir o kadar da sınav, çünkü Türkiye bugüne kadar G-20 kadar büyük bir organizasyon yapmadı.

2015 boyunca 100’e yakın toplantı yapılacak. Önümüzdeki kasım ayına kadar G-20 toplantıları kapsamında iş dünyasının temsil edildiği B-20 toplantılarına da Türkiye ev sahipliği yapacak. O yüzden B-20 toplantılarının kapsayıcı olup iyi koordine edilmesi çok önemli. Çünkü G-20 toplantıları için 20 ülkeden iş dünyası temsilcileri Türkiye’ye gelecek ve dünya liderlerine büyümenin dünya ekonomilerine geri gelmesi için kendi tavsiyelerini verecekler.

Türkiye’nin ev sahipliğinde, koordinasyonunda dünyanın iş dünyası gündemini ve önceliklerini belirleyecek. Bloomberg HT’de Yönetim Katı’nda konuğum olan TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, 2015’te Türkiye’de düzenlenecek G-20’ye dair önemli ipuçları verdi. Dinçer’den duyduğuma göre, daha önce Seul ve Cannes’da izlediğim B-20 toplantılarının ülkemizde Antalya’da yapılmasına karar verilmiş. B-20 çalışma gruplarında Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden temsilciler olacak. Geliştirecekleri tavsiyeler de önümüzdeki yıl kasım ayında Antalya’da en büyük 20 ekonominin liderlerine sunulacakmış.

‘İNŞAAT VE MADEN SEKTÖRLERİNE ODAKLANMALI’

Şu ana kadar daha çok TÜSİAD’ın liderlik ettiği B-20 toplantılarının Türkiye’nin G-20 başkanlığında daha kapsayıcı olması ve koordinasyonu için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlık ettiği 7 kişilik bir yürütme kurulu kurulmuş. “Hükümetin belirlediği kişilerle yakın çalışıyoruz profesyonel bir kadro, sekretarya var” diyen Dinçer’den duyduğuma göre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlık ettiği yürütme kurulunun daha kapsayıcı olması için 7 üyesi arasında TÜSİAD ve DEİK’i temsilen Haluk Dinçer, Tuncay Özilhan gibi temsilcilerin yanı sıra MÜSİAD, TİSK ve İSO’dan temsilciler varmış. B-20 toplantılarının koordinasyonunu işte bu yürütme kurulu yürütecekmiş.

B-20 toplantılarından bir tanesi keşke Doğu’da bir ilimizde yapılsa da bölgeye daha fazla ilgi çekilse düşüncesiyle Dinçer’e TÜSİAD’ın 5’inde yapmayı planladığı Van ziyaretini hangi tarihe ertelediklerini soruyorum. Dinçer, “Çözüm sürecinin sekteye uğraması ile erteledik. Çözüm sürecinin tekrar rayında gitmesiyle ilk fırsatta Van’da planladığımız, Doğu ile Batı’nın iş dünyası insanlarını buluşturma projesi olarak adlandırdığımız, alternatif turizm başlığı altında ziyareti yapacağız” diyor.

İş kazaları maalesef bir süredir G-20 Başkanlığı’nı devralmış Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı iş güvenliği önlemleri almayan işverene getirilen 2 yıl ihale yasağının, kaçak işçi çalıştıranları da kapsayacak şekilde genişletilmesi, kazaları önlemede olumlu bir adım. Ancak yeterli olacak mı? TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “Kazaların yoğun yaşandığı iki sektör olan inşaat ve madencilik sektörlerine odaklanırsak daha kesin sonuç alırız. Ödüllendirme cezalandırma mutlaka olumlu sonuç getirecektir. Başbakanlık düzeyinde paket açıklanması olumlu fakat daha fazla bilinçlendirme olması gerektiğini düşünüyoruz mevzuat eskiden de vardı ama bunlar uygulanmıyordu bunlar kasıtlı değil, bilinçsizlikten uygulanmıyordu” diyor. Türkiye’de, iş kazalarının azaltılması, bilinçlendirme ve kaza yoğun sektörlerde denetimin artırılması ve takip edilmesinden geçiyor.