ABD Başkanı Barack Obama'nın girişimcilik konusundaki danışmanı ve M.I.T. Enterprise Forum Direktörü Kenneth P. Morse, M.I.T. E.F. Yönetim Kurulu Başkanı Gülsün Bozkurt ile cuma akşamı yemekteyiz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde açılan M.I.T. Girişimcilik Forumunun düzenlediği "İş planı Yarışması"na 3 bin 202 başvuru olmuş. Türkiye'de ilk defa gerçekleşen yarışmanın sponsoru olan Toyota Türkiye'nin CEO'su Ali Haydar Bozkurt'tan öğrendiğime göre sermayedarları ALJ grup yıllardır M.I.T. ile ortak projeler yürütüyorlarmış. Bozkurt, Avrupa'da İngiltere'den sonra ilk defa Türkiye'de düzenlen bu yarışmaya önümüzdeki yıl 10 bin adetten fazla başvuru bekliyor. 24 Mayıs tarihinde sonuçlanacak yarışmada birinci 50.000 USD, ikinci 15.000 USD, üçüncü de 5000 USD ödül alacak. Son günlerde iş fikri yarışmaları oldukça popüler, ödül deseniz miktar o kadar büyük değil neden bu kadar ilgi diye sorunca Bozkurt, "Bu yarışmayı diğer iş fikri yarışmalarından ayıran bu fikirlerin iş planına dönüştürülmesi için 2 gün boyunca eğitim alıyorlar" dedi. Bozkurt'a göre, Bir fikriniz olması yetmiyor. O fikrin iş planına dönüşmesi gerekiyor. Bu yarışma 2 gün süren eğitimler ile size iş fikrinizi iş planına dönüştürmeyi öğretiyor. Bir de bu eğitim girişimciliğin duayeni, ABD Başkanı Barack Obama'nın girişimcilik konusunda danışmanı Ken Morse tarafından verilince rekor başvuru olmuş.
Morse: "Forbes'un milyarder listesine daha fazla sayıda Türk giriyor. Yani siz Türkler bu işin sırrını çözmüşsünüz"
Ken Morse'a ABD Başkanı Barack Obama ile yollarının nasıl kesiştiğini sorunca Morse,
"M.I.T.'deki ofisimde öğleden sonra saat 2'de telefonum çaldı. Arayan Başkan Obama'ydı. Akşam 7'ye kadar Kahire vereceği konuşmada girişimcilik üzerine kendisi için 1 paragraf yazmamı istedi" diye anlattı. Morse geçtiğimiz yıl IMF Dünya Bankası bahar toplantıları ardından Washington'da ABD Başkanı Barack Obama'nın evsahipliğinde düzenlenen girişimcilik zirvesinin de fikir babasıymış. Morse'a Obama'nın aynı zamanda Apsen institute Ordoğu'ya da yeni başlangıçlar forumunu oluşturma görevi verdiğini hatırlattım. Hatta Apsen institute Ortadoğu Başkanı Toni Verstandig, geçtiğimiz haftalarda istanbul'a gelerek TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD ile buluşarak nasıl proje geliştirebileceklerini tartıştı. Duyduğuma göre bu ayın sonunda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a rapor verecek olan Verstandig, Bir sonraki girişimcilik zirvesinin İstanbul'da düzenlenmesini sağlamak ve bir melek fonu kurulmasına çalışıyormuş dedim.  Neden ABD Başkanı Obama bu kadar girişimciliğe önem veriyor diye sorunca Morse, "Obama ABD'deki yaşam standardını korumak istiyor da ondan. ABD'de şu anda yılda 20 adet 20 yıl sonra milyar dolar değerinde olacak şirket çıkıyor. Ama ABD'nin şu anki standardını koruması için bu sayının 40'a çıkması gerekiyor" diye anlattı. Morse'a göre, Ortadoğu'daki şirketlerle ortaklık hem ABD şirketlerine büyüme getirecek hem de bölge de 20 yıl sonra milyar dolarlık olacak şirketler yaratarak bölgedeki dengeyi sağlayacak en iyi değişim ajanı olacak. Bu programla 20-100 milyon Euro'luk Türk şirketleri yaratılmasının önünü açmak istiyoruz diyen Morse'a milyon hatta milyar dolarlık şirket yaratmanın sırrı nereden geçiyor diye sorunca Morse, "Her yıl Forbes'un milyarder listesine daha fazla sayıda Türk'ün girdiğini görüyorum. Yani siz Türkler bu işin sırrını çözmüş gözüküyorsunuz. Biz hırslı iyi fikri olan yarışmacılara nasıl iş planı yapacaklarını nasıl yatırımcıyı ikna edip finansman bulacaklarını öğretiyoruz." dedi. Yani Morse'a göre, milyar dolarlık şirket yaratmanın sırrı basit "İyi fikir, iyi iş planı, iyi takım, eşittir müşteri" tabi bir de başarısızlıktan korkmamak.

Anlattıklarım ilginizi çektiyse yarın akşam gelin juri olun networking kokteylinde yarışmacılarla tanışın diyen Morse'u tabii ki de kıramadım. Kokteyl sonunda benim favorilerim Fluxcom, Daycon ve Pyrsma projeleri oldu.
Bakalım 24 Mayıs'ta ödül kazanabilecekler mi?

Advertisement