Advertisement

Mayıs ayı ihracat rakamlarında Gaziantep iller arasında şampiyon oldu. 6. Komşu Ülkeler Fuarında SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile Gaziantep'in çıkışını konuştuk. Konukoğlu, "Artık komşu ile küs değiliz kahveyi komşudan alabilince Gaziantep ihracatta rekora koşuyor" dedi. "Cari açık büyüme istiyorsak olacak ama artan ihracatla kapanacak" diyen Konukoğlu, Sanko Holding'in ABD'ye vergisiz ihracatın önü açılırsa bu ülkeye yatırım yapabileceklerini söyledi.
Gaziantep mayısta ihracat liginde kaydettiği artışla şampiyon oldu, %67'lik bir artış var. Türkiye ortalaması %21.7. Bu çıkışı ne sağlıyor?
-Bir kere, Gaziantep ihracatta tarih yazıyor. Gaziantep'teki sanayiciler ihracatçılar 167 ülkeye koşuyor. Şu anda saysak belki en az 50 ihracatçımız uçakta uçuyor olacaktır. Çünkü 2000'li yıllardaki krizde biz şunu öğrendik, sadece yurtiçinde ticaret yaparak değil, üçe beşe bakmadan ihracata kendimizi adamakta çareyi bulduk. 5. Organize Sanayi Bölgesinin temelleri atılmak üzere ve 6. Organize Sanayi Bölgesinin yerini belirledik, dediğim gibi herkes ihracatı artırmak için elinden geleni yapıyor.
Komşu ülkelerle ticarete baktığımızda, Irak mayıs ayında ihracatta 3. sıraya yükseldi, Almanya İtalya ardından Irak geliyor, bunu neye bağlıyorsunuz?
-Biz geçmişte bütün komşularla kavgalıydık. Düşünün ki bir apartmanda yaşıyorsunuz, komşularınızla kavgalısınız ve gece yarısı 24.00'te misafiriniz geldi kahve lazım oldu. Komşularınızla konuşmuyorsanız kahveyi de alamazsınız. Türkiye de buna benziyor, artık komşularımızla olan ilişkilerimiz daha iyi, sınır kapılarımız açıldı, bazı ülkelerle olan vizelerimiz kalktı, artık ihracatımız çok iyi. Zaman zaman şunu söylüyorlar. Efendim işte cari açık var. Cari açık tabii ki olacak. Eğer bir yatırım yapıyorsanız memlekette, tabii ki borçlanacaksınız, cari açığınız olacak. Ama bu tesisler faaliyete geçtiği zaman ileride bu cari açıklar kapanır. Yani felaket tellallığına da gerek yok.
Cari açığa karşı illere teşvik işe yaramadı, ama üretime teşvik (vergisiz üretim formülü) işe yarar mı?
-Her teşvik işe yarar. Bakın Çin ne yapıyor? Sanayiciye kredisini veriyor, teşvik etmem diyor ama sonra krediyi siliyor. Dolaylı da olsa bir teşvik var. Avrupa'ya bakarsanız orda da öyle. Biz Amerika'ya davet edildik orada bize dediler ki siz bize yatırım yapın, tekstil bölgesinde biz sizden 20 sene vergi almayalım. Hatta dönüp sonra arsayı size veriyorlar. Bugün Amerika da , Almanya da , Fransa da dolaylı teşvik veriyor. Türkiye'ye gelince aman teşvik vermeyin, serbest bölgeleri kaldırın falan diyorlar. Bunlar Türkiye'nin büyümesini istemiyorlar. Onlar teşvikin adını değiştiriyorlar, başka adlar altında dolaylı yoldan yine veriyorlar.
Arap dünyasında yaşanan karışıklıklar Suriye'ye, Libya'ya olan ihracatımızın biraz düşmesine neden oldu. Her şeye rağmen komşu ülkelere olan ihracatımızdaki artış trendi nasıl devam eder?
-Şimdi bu onların iç meseleleridir. Bu çabuk gelir geçer. Yani bir sene, bir buçuk sene, altı ay sürer. Sonunda bunlar bitecek. Bu ülkelerle her zaman için iyi olmamız lazım. Ama biz illa ki şu ülkeye ihracat yapacağız diye bir şey yok. Bugün Gaziantep 167 ülkeye ihracat yapıyor.
Bu ülkeler arasında geçen ay itibarıyla Irak dikkat çekiyor. Çünkü 3. sıraya yükseldi. Sanko Irak'a hangi ürünleri satıyor?
-Biz Irak'a genel olarak inşaat malzemesi ihracatı yapıyoruz, çimento ihracatı yapıyoruz, tekstil çok az yapılıyor.
Artan emtia fiyatları pamuk fiyatlarını kötü etkiledi. Artan maliyetler hazır giyim ve tekstilde fiyat artışına neden olacak mı?
-Emtia fiyatları dünyada pamukla birlikte hepsinde artış oldu. Şimdilerde bir miktar gerileme oldu. Ama tekrar yine tırmanacak çünkü dünyada pamuk ekim sahaları çok azaldı. Bunun ana nedeni de işçilik çok yüksek. Pamuk toplamanın maliyeti yüksek olduğu için çiftçi vatandaş kolay ürüne gidiyor. İşte buğdaya gidiyor, mısıra gidiyor. Veya petrol ürünleri, biyodizellere, bitkilere gidiyor. Son 4 aydan beri tekstil devamlı olarak yükselmeye başladı. Kış aylarına doğru konfeksiyona daha çok tesir edecek.
Döviz kurunun mevcut seviyesini ihracat açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ne zaman 1.550'nin altına düşüyor o zaman ihracat daha çok geriliyor. Cari açığı kapatmanın bir yolu da doları biraz yukarıya doğru çekmek. Yani 1.600 ve 1.700'lere doğru çıkması lazım ki bizim ithalat biraz düşsün ihracat biraz daha artsın. Tabii bu hükümet politikasıyla beraber Merkez Bankası'nın da politikası ama sanayici de artmasın istiyor.
Konut, turizm ve makine alanlarında yeni yatırımlar konusunda bir plan var mı?
Gaziantep'e yeni bir alışveriş merkezi yapıyoruz. Yine nereden baksanız tahmin ediyorum 120130 milyon dolar civarında maliyeti olacak. Makineyi zaten devamlı yeniliyoruz. Yeni makineler yapıyoruz. İş makinelerinde büyüyoruz. Gaziantep'e de bir otomotiv sanayii gelmesi için her tarafta uğraşıyoruz. Ama tabii Gaziantep'in makine sanayii her gün biraz daha ileriye doğru gidiyor. Gaziantep'te çok geniş bir yan sanayi var. Bu geniş yan sanayiden bütün Türkiye'deki sanayicileri Gaziantep'ten alıma davet ediyorum.
2011 için 300 milyon dolarlık bir yatırım öngörmüşsünüz. Amerika'ya yatırım yapacak mısınız?
-Amerika yatırımı konusunda şu an kesin bir şey yok. Ama bir gidip göreceğim dedim. Benim Amerika'ya teklifim şu olur. Quasi denilen bir şey var biliyorsunuz, vergisiz Amerika'ya ihracat... Diyelim ki 100 ton mal ürettiniz, 100 ton da Amerika'da ürettiniz. Eğer Türkiye'den Amerika'ya o 100 tonu gümrüksüz sokarlarsa oraya da 100 tonluk tesis kurmayı düşünürüm. Burada ana gayemiz ne? Türkiye'nin ihracatını artırmak. Öyle bir şey olursa düşünürüz.