Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ile Bloomberg HT'de 'Yönetim katında' seçim sonrası iş dünyasının beklentilerini konuştuk. "Seçim bitti artık geçim başladı" diyen Boydak, sanayicileri Güneydoğuya yatırıma çağırdı. "Türkiye'de ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun her yıl ismi açıklanır. Bu şirketlerden ilk 100'ü Güneydoğu'ya yatırım yapsa o bölgede ekonomi canlanır. İşsizlik biter. Biz Diyarbakır'da halka balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek istiyoruz. En az 500 kişiye istihdam sağlayacak mobilya fabrikası açacağız. Proje çalışması bitti. 2012 yılının bahar aylarında üretime geçmeyi hedefliyoruz" dedi. "Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı" diyen Boydak "1999 yılında Belçikalı bir firmadan döşemelik kumaş alıyorduk. Firma Türk bankalarının teminat mektubunu kabul etmedi, nakit ödemede indirim yapmayınca biz 4 tezgâh ile döşeme üretmeye başladık. 10 katına çıktık ve döşeme fabrikası sahibi olduk. 50 milyon dolar ithalat yaparken 150 milyon dolar ihracat yapar olduk. Geçenlerde bizi ziyaret eden Belçikalı firmanın sahibi 'Müşterilerimiz sizi tercih ediyor, iş yapamaz olduk, bizim tesisi alır mısınız diye sordu. 'Maalesef teknolojiniz eski' diyerek kibarca reddettik" diye anlattı. Krizde olan Yunanistan dan örnek veren Boydak, anladığım kadarıyla kötü komşu olmak istemiyor, istemediği gibi komşudaki tedarikçisine vadesini uzatıp kredi limitini 2 katına çıkardıklarını anlatınca Fatih Altaylı şakayı patlattı. "Hacı Bey dikkat edin, onlar da anahtarı alıp bizim tesisi alır mısınız teklifi ile gelmesinler!" dedi. İşte Hacı Boydak tan seçim sonrası Türkiye'nin yeni dinamizm hikâyesi:
■ Reel sektör adına sizin ilk 100 günde hükümetten bekledikleriniz nelerdir?
- Seçim sonrası Başbakanımız konuşmasında, muhalefet partilerimizin de halkın iradesine saygı gösterdiklerini ifade etti. Ekonomik işleyiş her iki kişiden birinin takdirini kazanmış. Halk AK Parti'yi ödüllendirdi. Hiç taviz vermeden aynı ciddiyetle devam ederlerse Türkiye yi medeniyetler seviyesine çıkarmamız lazım.
■ İş dünyası için neler öncelikli olmalı ekonomik ajandada?
- Evet. Biz iktidarıyla muhalefetiyle birlik beraberlik bekliyoruz. İyi yapılan şeyler takdir edilsin. Komşularla sıfır problem bizlere çok olumlu yansıdı. Ekonomik açıdan bizleri çok iyi etkiliyor. Bir hamburger firması 25 milyar dolar ciro yapıyor, bir kahve firması 15 milyar Euro ciro yapıyor. Türkiye de ilk 500 deki tüm şirketleri satın alabiliyorlar. Dolayısıyla bizim çok fazla çalışmamız lazım.
■ Boydak'ın 2023 planı var mı?
- Çalışma arkadaşlarımızla beraber planlar yaptık. Markalarımızın ve Türkiye mizin bayraklarını dalgalandıracağız her yerde. Yerinde üretim yapmayı daha doğru buluyoruz. Hem Rusya'da hem Ukrayna'da iki tesis satın aldık. 30 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. 100 milyon dolara kadar çıkaracağız. Bellona markasıyla markalaşacağız. Kuzey Irak'ta da fabrikamız var. İstikbal ve Form sünger markasıyla orada markalaşacağız. 20 milyon dolar Kuzey Irak ta yatırımımız olacak.
■ Cari açığı azaltmak için kredi kartlarına 9 taksit kısıtlaması veya taksiti azaltacak başka düzenlemeler konuşulanlar arasında. Siz böyle bir düzenlemeye nasıl bakarsınız?
- Pek sıcak bakmıyoruz. Çünkü biz müşteriye 18 taksit yaptığımız halde müşteri yine de memnun kalmadığı için taksit azalması bizleri olumsuz etkiler. Cari açıktan korkmamalıyız. Sanayileşen ülkenin borcu, ithalatı olur. Borç yiğidin kamçısıdır. İhracatı artırmaya çalışmalıyız.
■ Cari açığı azaltmak için ne yapılmalı?
- Enerji Bakanlığımız gayet güzel çalışıyor. Nabucco projesi var, rüzgâr santrallarını teşvik ediyorlar. Önümüzdeki zamanlarda bunlar semeresini verecek. Sanayiciler olarak enerji fiyatları aşağı çekilirse gayet iyi olacak.
■ Büyüme hedefleriniz neler?
- Yurtiçinde mağaza açılışlarımız devam ediyor. Türkiye'nin her yerinde her hafta mağazalarımız açılıyor.
■ İstanbul'daki sermaye de Anadolu'ya yatırım yapmak istiyor. Anadolu sermayesi şahlanıyor mu?
- Anadolu sermayesi şahlanıyor fakat Özal, Anadolu insanının önünü açandır. Türkiye nin her yerinde mağaza açıyor, büyütüyoruz. Yurtdışında da 200'ü aşkın mağazamız var.
■ Peki, yeni ortaklık olacak mı?
- İstanbul'da bir Alman firmasıyla bir proje çalışmamız var. Portaş markasını beraber getireceğiz.
■ Enerji sektörüne 1 milyar dolarlık bir yatırımla giriş yaptınız. Nisan Enerji'nin % 50'sini aldınız. Burada hedefleriniz neler?
- Şu anda Muradiye Elektrik'in de % 70'ini aldık. 200 megavat gibi hidroelektrik santralında büyüme elde ettik ama bunu 1000 e çıkartmayı düşünüyoruz.
■ Ak Enerji-ÇEZ ve Akkök'ün %37.5 hissesinin satışı söz konusu. Siz de teklif verdiniz. Bunu biraz değerlendirir misiniz?
- Bizim görüşümüz olumsuz. Değerlendirdik olmadı. İstenilen fiyatı çok yüksek bulduk.
■ EPDK Başkanı özelleştirmeler ve yeni yatırımlar için kaynak teşviki ve kolaylık sağlama için çalışmalar yaptığını söyledi. Sizce yatırımın hızlanması için ne yapılmalı?
- Daha önce lisans alan birçok firma yatırımlarını yapmadılar. EPDK onları biraz daha hızlandırıyor. EPDK'nın düşünceleri bizce doğru.
■ Finans sektöründe büyüyecek misiniz?
- Ülker ailesinde Family Finans, bizde de Anadolu Finans vardı. İkisini birleştirerek Türkiye Finans yaptık ve bunun şube sayısını artırarak Suudi Arabistan ın en büyük bankası olan NCB Bank a % 60'ını verdik. Bizim Ülker ile beraber % 40 ortaklığımız kaldı. Azınlığa düştük, küçük olsun bizim olsun demedik. Büyük olsun bizim olsun zihniyeti ile yeni dönemde şube sayılarımızı artıracağız.