Advertisement

206 ülke arasında 90'lı yıllarda 80'inci sırada olan Türkiye şimdi 12'inci sıraya kadar yükselmiş durumda. Üstelik 92 ülke ve 3 milyar kişilik pazar Türkiye'den yönetiliyor. Önümüzdeki dönem kişi başı tüketimin diğer ülkelere göre çok geride olmasının da etkisiyle Coca-Cola Türkiye'de çift haneli büyüyecek

Uluslararası şirketler Türk ortak bulup çevredeki ülkelere Türkiye'den açılmak istiyor. Gelişmiş ülkelerde büyüme toparlanmayınca gözlerini gelişmekte olan ülkelere diken uluslararası şirketler Türkiye'yi bölgede satışlarını yönetmek için merkez ilan ediyorlar. Bu yıl 125. yılını kutlayan Coca-Cola, 92 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. Bu trendin Coca-Cola için 2007 yılında başladığını söyleyen Coca-Cola Türkiye CEO'su Galya Frayman Molinas, "Bu 92 ülkenin toplamda temsil ettiği nüfus 3 milyar kişiyi buluyor ve giderek de coğrafya büyüyor" dedi. Afrika, Avrasya'dan Çin sınırına kadar 92 ülkeyi Türkiye'den yöneten CocaCola CEO'su Galya Frayman Molinas ile merkez Türkiye'den büyüme beklentilerini konuştuk.

TÜRKİYE KRİZDEN ÇOK HIZLI KURTULDU

Büyüme ve performans analizi yaparsak 2011 nasıl geçiyor?

2011 sektör için çok iyi bir yıl oldu. Şu anda da yaz sezonuna girdiğimiz için satışlarımız artarak devam ediyor. Bütün sektör için de bunu söyleyebilirim. Coca-Cola şirket olarak ilk çeyrekte yüzde 20 büyüdü. Ümit ediyoruz ki sene sonunu da iyi şekilde getireceğiz. Genel anlamda hızlı tüketim ürünlerinde büyümeye devam ediyor. 2010 yılında da çok iyi bir büyüme oldu. Türkiye çok hızlı şekilde krizin etkisinden kurtuldu ve pozitif anlamda büyümeye geçti. Bu durum diğer ülkelerde de örnek olarak gösteriliyor.

Hazır içecek sektöründe büyüme ne taraftan geliyor?

Hazır içecek sektörüne baktığımızda şu anda kişi başı tüketim 400 şişe civarında. Diğer bazı ülkelerle karşılaştırdığımız zaman çok düşük bir rakam. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırmayı bir yana bırakalım, gelişmekte olan ülkelerle de karşılaştırdığımızda Latin Amerika ülkelerine göre biz hâlâ çok geriden geliyoruz. Görüyoruz ki çok ciddi büyüme potansiyelimiz var.

125. yılında Coca-Cola'nın Türkiye'de yatırım hedefleri nedir?

Biz son 10 senede yaklaşık 1 milyar TL yatırım yaptık. Dolayısıyla çok ciddi bir yatırımımız oldu. Her sene de yatırımlarımıza devam ediyoruz. Örnek olarak verirsek şişeleme ortağımız Coca-Cola içecek 2009 yılında biri Elazığ'da biri Köyceğiz'de olmak üzere 2 tane fabrika açtı. Vakfımızı 2009'da krizin ortasında kurduk. Yani kriz olsun olmasın biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2010'da da bu devam etti. Önümüzde ki senelerde de devam edecek.

Krizde göreve geldiğinizde "Tanrı'nın şanslı kulu saydım kendimi" demiştiniz. Hâlâ Tanrı'nın şanslı kulu olmaya devam ediyor musunuz?

Gerçektende buna çok inandım ve hâlâ da o dönemki öğrenimlerimi çok değerli addediyorum. Kriz döneminde başa gelmek, normal şartlarda sormayacağınız soruları sorduruyor. Bu anlamda çok değeri var diye düşünüyorum. Bir kadın olarak burada olmak da şöyle bir şans benim için. Benim ekibimdeki kadın oranı bugün %70. Bu oran aşağı düşmedi. Çok başarılı arkadaşlarım var. Hepsini de destekliyoruz. Yetenek anlamında çok değerliler ve onların gelişimini devam ettirmeleri için ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'de Coca-Cola ailesi 10 bin kişinin üzerinde. Sürekli yeni istihdam var

Hangi ülkeler CocaCola Türkiye'den yönetiliyor?

2007 yılından beri Türkiye bir merkez oldu Coca-Cola İstanbul. Coca-Cola şirketinin beş coğrafi merkezinden ki bir tanesi Atlanta'dır ana merkez bir tanesi de İstanbul. Biz buradan 92 ülkeye hizmet veriyoruz. Bu 92 ülkenin toplamda temsil ettiği nüfus 3 milyar kişi ve giderekte coğrafya büyüyor diyebiliriz. Şu anda da hem Avrasya ülkeleri yani Çin sınırına kadar Afrika'yı da dahil edecek şekilde Türkiye'ye rapor ediyor.

Coca-Cola Türkiye'nin CocaCola Company içindeki yeri ne?
Bizim 206 ülkede faaliyetimiz var. Bu 206 ülke içerisinde 90'lı yıllarda 80. sıralardaydık. Şimdi ise 12'inci sıraya yükseldik.

 

Mikro dağıtım ile Afrika'da 45 bin kişiye iş imkânı sağladık

Coca-Cola Afrika'da uygulanan bir mikro dağıtım projesi ne aşamada?

Mikro dağıtım sistemi Kenya'da başlayan ve daha sonra Nijerya, Tanzanya gibi birtakım Afrika ülkelerine yayılan özel bir sistem. Hem Kenya'da hem Etiyopya'daki arkadaşlarımızın ilk etaptaki gözlemlerinde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'nın ulaşımı zor, dar sokaklarına ürünlerin gidemediğiydi. Kamyonlarımız oradan geçemiyordu. Gözlemleri şunu gösterdi ki birtakım girişimciler bisiklet, motosiklet ve el arabalarıyla o ürünleri ulaşımı zor satış noktalarına dağıtabiliyorlardı. Bizde bu girişimcileri destekleyerek mikro dağıtım sistemini yarattık. Bunu sonucunda çok ciddi bir büyüme ve istihdam sağlandı. Bugün yaklaşık 45 bin kişi bu sistemden gelir sağlıyor. Bunların önemli bir kısmı kadın ve kadınların da çok güçlü bir dönüştürücü özellikleri var.