Advertisement

Osmanlı Sanatı Uzmanı Serdar Gülgün’ün evinde iftardayız. Macar Feyzullah Paşa Köşkü’nde Marshall Osmanlı renkleri arasında Osmanlı mutfağını tadarken adeta renk terapisi yaşadık. 3 yıldır Marshall için Osmanlı renk koleksiyonu danışmanlığı yapan Serdar Gülgün’ün Macar Feyzullah Paşa Köşkü’nü alıp restore etmesi 15 yıl sürmüş. Sadece 5 yıl ev sahibini ikna etmeye çalışan Gülgün sonra da restorasyonu ve dekarasyonu 10 yılda bitirmiş. 4 yıldır Macar Feyzullah Paşa Köşkü’nde oturan Gülgün en çok renkli mekânları sevdiğini renksiz mekânlara dayanamadığını bizlere anlattı. İlhamını Osmanlı’dan alan Gülgün hem Macar Feyzullah Paşa Köşkü’nü restore ederken hem de Marshall için koleksiyon hazırlarken zorlanmamış “Çünkü Osmanlı renk paleti hayal edemediğiniz kadar geniş” diyor.

KAPALI ÇARŞI VE MISIR ÇARŞISI’NIN RENKLERİ
Gülgün, iç cephe ve dış cephe boya koleksiyonlarını hazırlarken Kapalıçarşı ve Mısırçarşısı’nın renklerinden ilham almış. Osmanlı mirasından yansıyan renkler olarak Kapalıçarşı’dan esinlenerek çuha fesi rengi, nazar boncuğu, beşibiryerde, çeşm-i bülbül gibi özel renkler geliştirmiş. Mısır Çarşısı’ndan ise karabiber, adaçayı, reha, kahverengi gibi renkleri kullanmış. Yani Osmanlı devrine ait bildiklerimizi çağrıştıran renkler hepsi. Anladığım kadarıyla, Mısırçarşısı’ndan 8 renk ve Kapalıçarşı’dan 8 renk var koleksiyonlarda ve bunlar farklı renk tonlarından geliyorlar. Sadece tek bir rengin tonları değil ama mesela çuha fesinin kırmızısı ve de beşibiryerdenin sarısı nazar boncuğunun mavisi gibi farklı renkler ve onların tonları var.

TÜRKİYE BOYA PAZARINDA ÇİNİ YAKALAMAK ÜZERE
İftar davetinde sohbet ettiğim Akzo Nobel Marshall Genel Müdürü Dick Velings, tüketici ilgisinden son derece memnun. Velings ile sohbetimizden Türkiye’de şu anda Osmanlı dönemine yönelik yoğun ilgi olduğunu ve Serdar Gülgün’ün katkısı ile dönemi gerçekten doğru değerlendirebildikleri için memnun olduğunu anladım. Serdar Gülgün’ün, Osmanlı sanatıyla ilgili yaptığı uzun çalışmalar Marshall işbirliğinde meyvesini vermiş. Londra’da ve yurtiçinde üniversitelerde bu konuda programlar verip yönetmiş olan Gülgün’ün bilgileri Marshall’ın knowhow’ı ile birleşince ortaya çok güzel bir Osmanlı koleksiyonu çıkmış. Türkiye’de Osmanlı dönemine yönelik artan ilgi de satışlarına da yansımış. Velings’e göre kendileri için mükemmel bir yıl oldu dediği 2010 yılı ardından bu yıl da çift haneli büyüme devam ediyormuş.

Bu yıl pazar paylarını yüzde 10’un üzerinde artıracaklarını söyleyen Velings, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Rusya’yla birlikte en iyi performansı gösterdiğini, dünya çapında birinci sırada olan Çin pazarını da yakalamak üzere olduğunu söyledi. Velings’in anlattığına göre, Osmanlı ve Çarşı koleksiyonuna Muhteşem Yüzyıl gibi Osmanlı kültürünü yansıtan dizilerin popülerliği denk gelince tüketiciden ilgi büyük olmuş. Veilings’e göre Osmanlı kültürü boya pazarında yükselen trendler açısından 2011’de de ilk sırada, çevre dostu boyalar da Osmanlı kültürünü izliyor. Örneğin Velings, “Evinizin ısısını ayarlayacak boyalara ne dersiniz?” diyor. Ama benim gönlüm Ramazan ayını geride bıraktığımız bugünlerde Osmanlı tarihimizi ve geleneklerimizi bize hatırlatan renklerin terapisinden yana. Bu vesile ile hepinizin Ramazan Bayramı’nızı kutluyor, bayramın sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum. …zlem DALGA odalga@htgazete.com.tr