Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Tarım İhracatta 'Akdeniz meyve sineği' korkusu

İhracatta 'Akdeniz meyve sineği' korkusu

  • Çukurova bölgesinde Akdeniz meyve sineğinin geçen yıla göre 3-4 kat arttığı belirtiliyor. İhracatta büyük sorun yaratan Akdeniz meyve sineğinin bölgede yetiştirilen şeftali, kayısı, nektarin, erik gibi sert çekirdekli ürünlerin yanı sıra önümüzdeki aylarda hasadı gerçekleştirilecek narenciye ürünlerini de tehdit ettiği kaydediliyor

Giriş: 02 Temmuz 2018, Pazartesi 15:54
Güncelleme: 03 Temmuz 2018, Salı 09:35

Adana'nın Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, ihracatta sıfır tolerans gösterilen Akdeniz meyve sineğinin bölgede geçen yıla göre 3-4 kat arttığına dikkat çekti.

İncefikir, "İhracatta çok büyük oranda düşüşler yaşanmaması için olayın ciddiyetini tüm üreticilerin bilmesi gerekiyor" dedi.

Oda Başkanı Cahit İncefikir, Akdeniz meyve sineğinin bölgede yetiştirilen şeftali, kayısı, nektarin, erik gibi sert çekirdekli ürünlerin yanı sıra önümüzdeki aylarda hasadı gerçekleştirilecek narenciye ürünlerini de tehdit ettiğini kaydetti.

İthalatçı ülkelerin Akdeniz meyve sineğine karşı ciddi bir tavır aldığına dikkat çeken İncefikir, Rusya'nın tek bir tırda bile bu sineğe rastlaması halinde ürünleri geri gönderdiğini bildirdi.

Üretilen 4 milyon ton ürünün yarısını ihraç etmeyi düşünen Türkiye'nin Akdeniz meyve sineğine karşı topyekun bir mücadele başlatması gerektiğine dikkat çeken İncefikir, "İlaçların artık yavaş yavaş atılması gerekiyor. Tuzaklar da asılmalı. Sert çekirdekli ürünler bitti diye çiftçinin bahçesini terk etmemesi gerekiyor çünkü sinekler hala orada konaklıyor. Sorunlarımızdan bir tanesi de Avrupa'da, İspanya'da kullanılan bir ilacı biz ruhsatsız şekilde kullanmıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ciddi çalışmaları var ama önlemler de alınmalı. Mersin'de tuzaklar ücretsiz verilirken Adana'da yarısı destekleniyor" diye konuştu.