Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere hükümeti, İngiltere Merkez Bankası'ndan doğrudan borçlanmaya yönelik planları olduğunu işaret etti. Bu durum, koronavirüs pandemisinden dolayı ekonomiye destek için ihtiyaç duyulacak milyarlarca sterlin için acil tahvil satışı baskısını azaltacak. Bu plan uygulamaya koyulursa, İngiltere Merkez Bankası Hazine'yi ilk kez doğrudan finanse etmiş olacak.

Hazine Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, nakit akışını düzenli kılmak ve piyasaların işleyişini desteklemek için ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilen kısa vadeli bir imkan olan "Yollar ve Araçlar İmkanı"nın artırılmakta olduğunu kaydetti.

Bu imkan dahilinde, finans krizi sırasında, genellikle yaklaşık 400 milyon sterlinlik (500 milyon dolar) bir fon tutulurken, talep bir noktada yaklaşık 20 milyar sterline ulaşmıştı.

Geçici olacağı belirtilen bu adım, yatırımcılar ve ekonomistler arasında faizlerin bu kadar düşük olduğu ve kamu borcunun arttığı bir dönemde mali ve para politika yapıcılarının ekonomiyi canlandırmak için hiç olmadığı kadar yakından çalıştığı spekülasyonuna neden olacak. Bu tür ilişkiler tarihsel olarak enflasyonu alevlendireceği ve Merkez Bankalarının bağımsızlığını sorgulatabileceği için uygun görülmüyor. 

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey Pazar günü Financial Times'a yazdığı bir makalede, virüsü çevrelemek için parasal finansmanı kullanma fikrini reddetmişti.

Hükümetin yine de piyasaları temel fonlanma kaynağı olarak kullanması bekleniyor, ülkede virüsle mücadele etmek için bu ay tahvil ihraçları iki katına çıkmıştı. 

Institute for Fiscal Studies'e göre, ülkenin kurtarma çabalarından kaynaklı ağır maliyeti ve vergi gelirlerindeki düşüşle şimdiki mali yılda ekstra 130 milyar sterline ihtiyacı olacak. Bu da toplam finansman ihtiyacını 290 milyar sterlinin üzerine yükseltecek.