Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel merkez bankaları Fed'in agresif sıkılaşmasına ayak uydurmaya çalışıyor.

Uzun süre negatif faizde olan İsviçre'de de negatif faiz dönemi kapandı.

İsviçre Merkez Bankası politika faizini eksi yüzde 0,25'ten yüzde 0,50'ye çıkardı. Bloomberg anketindeki beklenti de bu yöndeydi.

Banka karar metninde öngörülebilir gelecekte faiz artışlarının devam etmesi olasılığının da masada olduğuna işaret etti.

Enflasyona yönelik beklentilere bakıldığında banka bu yıl yüzde 3 olarak öngördüğü enflasyonun 2024'te yüzde 1,7'ye gerileyeceğini tahmin etti.

İsviçre'de Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 3,5 ile 29 yılın zirve seviyesine çıkmıştı.

Fed'in agresif artışı ve gelecek yönelik şahin yönlendirmesinin ardından Filipinler ve Endonezya merkez bankaları da sıkılaşma adımı attı.

Endonezya Merkez Bankası politika faizi olan 7 günlük ters repo faizini 50 baz puan artışla yüzde 4,25 seviyesine yükseltti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 4 seviyesine yükseltilmesi yönündeydi.

Filipinler Merkez Bankası ise beklentiler dahilinde faizi 50 baz puan artışla yüzde 4,25 seviyesine çıkardı.

Brezilya Merkez Bankası, ABD ve Avrupalı yetkililer enflasyonla mücadeleye devam etse de agresif sıkılaştırma politikasını durdurdu ve politika faizini sabit tuttu.

Merkez bankasının Copom olarak adlandırılan para politikası kurulu, dün aldığı kararla faiz oranını yediye karşı iki oy ile yüzde 13,75'te sabit tuttu.

Reuters anketine katılan 82 ekonomistten 24'ü faizlerin sabit tutulmasını bekliyorlardı.

İsveç Merkez Bankası beklentilerin üzerinde bir sıkılaşma hamlesi yaparken, önümüzdeki 6 ay içinde de sıkılaşmanın süreceği sinyalini verdi.

İsveç Merkez Bankası politika faizini 1 puan artışla yüzde 1,75 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 1,50 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

Son faiz artışıyla ülkede politika faizi 11 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Ülkede son dönemde enflasyon göstergelerinde zirve seviyeler izleniyordu.

Son verilere göre ülkede yıllık enflasyon yüzde 9,8 ile 1991 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.