İzmir'de Finansal okur yazarlık seferberliği
-
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Sarıyer'deki bir markette 1 kilogram kirazın 745 liraya satıldığı yönündeki haberlere ilişkin, "40 liraya girmiş olan bir ürünün 745 liraya satılması gerçekten hem vicdanları yaralıyor hem de ne finansı ne de okuryazarlığı getiriyor. Ekiplerimiz orada bu markete sadece bir üründen 1 milyon 440 bin lira fahiş fiyat cezası keseceğiz" dedi.
Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği toplantıları kapsamında İzmir iş dünyası temsilcileriyle toplantı düzenlendi.
Toplantıda Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) arasında KOBİ'lerin okuryazarlığının arttırılmasına yönelik eğitimler verilmesi için protokol imzalandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, SPK ile TÜRKONFED arasında imzalanan protokolün Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sunacağını söyledi.
22 Mayıs Günü'nün Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle Finansal Okur Yazarlık Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Gürcan, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak finansal okuryazarlık anlamında, tüketicinin korunması noktasında çalışmalar
yürütüyoruz. 'Alo 175 Tüketici Danışma Hattı' ile günlük ortalama 1000 adet tüketici başvurusu özenle cevaplanmaktadır. Çağrı merkezinin kuruluşundan bugüne toplam 422 bin 784 adet çağrı cevaplanmıştır.
Alo 175 üzerinden gelen ve çözüm üretilen bu başvuruların 135 bin 970 adet sorun, devre tatil, paket tur, kampanyalı satış, işyeri dışında satış, mesafeli satışlar, tüketici kredisi, konut finansman kredisi, kredi kartları, süreli yayın, abonelik, ayıplı mal ve hizmet konularındadır. Fahiş fiyatla ilgili bugün sosyal medyaya düşen bir haber var. İstanbul'da biraz önce ekiplerimiz oraya gitti. Sarıyer'de bir markette 1 kilogram kiraz 745 liraya satılıyor. Baktığınızda fiyat etiketlerine, karekodu okuttuğunuzda alış ve satış fiyatlarını görebiliyorsunuz. 40 liraya girmiş olan bir ürünün 745 liraya satılması gerçekten hem vicdanları yaralıyor hem de ne finansı ne de okuryazarlığı getiriyor. Ekiplerimiz orada bu markete sadece bir üründen 1 milyon 440 bin lira fahiş fiyat cezası keseceğiz. Belki diğer ürünlere de bakacağız. Katlayarak devam edecek."