Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın 14 Haziran'da yüz yüze gerçekleştireceği ilk görüşme öncesinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ikili ilişkiler, bölgesel meseleler başta olmak üzere Afganistan, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs özelinde bölgesel gelişmeler değerlendirildi.

NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılacak ikili görüşmenin detayları ve ele alınacak konular görüşüldü.

Açıklamaya göre, köklü bir geçmişe sahip iki NATO müttefiki olan Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin olumlu gündemle ilerletilmesi ve stratejik iş birliğine odaklanılması gerektiğine vurgu yapıldı. Türkiye-ABD ilişkilerini ilgilendiren tüm konuların karşılıklı çıkar ve saygı anlayışıyla ele alınması gerektiği hususunda mutabık kalındı.

Uzmanların Erdoğan-Biden görüşmesinden beklentileri farklılaşıyor

NATO zirvesi vesilesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden arasında gerçekleşecek görüşmeden çıkacak sonuçlar ile ilgili farklı görüşler mevcut.

EDAM Başkanı Sinan Ülgen Bloomberg News için kaleme aldığı bir görüş yazısında her iki tarafın da huzursuz olduğunu ama buna rağmen liderlerin S-400 konusunda ilerleme sağlayabileceğini söyledi.

“Umut vadetmeyen duruma rağmen iki lider S-400 meselesi üzerinde anlaşarak daha az zorlu bir ilişkinin önünü açabilir” diyen Ülgen, ABD’nin Türkiye’nin S-400’lere elinden çıkarmadan yaptırımların kalkmayacağını belirtmesinin çıtayı çok yükselttiğini de dile getirdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Küntay ise Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirme sonrasındagörüşme sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerde hiçbir değişiklik beklenmemesi gerektiğini ve ilişkilerin donuk bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

“Bu görüşme 10 dakika da sürse, 3 gün de sürse 15 gün de sürse neticesinde Türk-Amerikan ilişkilerinin ayın 14’ü itibariyle bambaşka bir eksene gitmesini müspet yada menfi kimse beklemesin” diyen Küntay, bunun ancak aradaki soğuk ve donuk rölanti durumun devamı olacağını ifade etti.