Kimyasal pestisit kullanımı B-Reçete ile takibe alınacak
-
Tarım ve Orman Bakanlığı, kamuoyunda çok tartışılan kimyasal pestisit kalıntı sorununa karşı B-Reçete uygulamasını hayata geçiriyor
İRFAN DONAT
Özellikle ihracat giden gıda ürünlerinin gümrükten dönmesi sonucu kamuoyunun gündeminden düşmeyen kimyasal pestisit kalıntı sorununa karşı Tarım Bakanlığı yeni bir uygulamayı hayat geçiriyor.
Zirai ilaç kullanımında eczanelerdeki ilaç alımına benzer bir sisteme geçileceğini açıklayan Bakanlık, tarladan sofraya gıda güvenilirliğini artırmak, pestisit kalıntılarını önlemek ve çevre ile insan sağlığını korumak amacıyla B-Reçete uygulamasına geçileceğini duyurdu.
“Bitki Reçetesi” adı verilen bu yeni uygulama ile üreticinin zirai ilacı bayiden istediği kadar almasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Uygulamaya göre, üreticinin hangi bitkiye, ne kadar alanda, hangi dozda bitki koruma ürünü kullanacağı önceden belirlenecek ve reçeteye bağlanacak. Böylece ihtiyacın üzerinde ilaç kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, B-Reçete sistemine ilişkin çalışmalarını tamamladı. Uygulama öncelikle pilot bölgelerde hayata geçirilecek, ardından gelecek yıl tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacak.