"Kira düzenlemesi sonrası kiralara önden yüklemeli artış yapılacaktır"
-
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman kira artışlarına yüzde 25 sınır gelmesi ile ilgili olarak "Kiralık ev havuzunda küçülme, satılık ev havuzunda büyüme ile karşılaşacağız. Bu durumun, satılık ev fiyatlarında zamana yayılmış bir şekilde bir parça olumlu etkisi olacaktır, fakat yeni kiraya verilecek boş konut piyasasında ciddi ölçüde kiralık fiyatları yukarı doğru çıkaracaktır" dedi.
Bloomberg HT yayınına katılan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman ve Avukat Engin Ekici yeni kira düzenlemesini değerlendirdi.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa bu düzenlemenin kiracının lehine gibi gözüktüğünü, öte yandan zaten yüzde 39 oranını düşük bulan mal sahiplerinin aleyhine olduğunu söyledi.
“Bazı şartlarda vergiden muafiyet tanınması lazım”
Aşa “Tek evi olan ve sadece bununla geçinen ailelerimiz var. Tek evi olan kişiler için bir yıllık kira getirisinin vergisinden muafiyet tanınması lazım. Geç kalmadan ve herhangi bir sosyal sıkıntıya sebep olmadan bu vergi işini düşünmek lazım” şeklinde konuştu.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ort. Ahmet Büyükduman yaptığı değerlendirmede “Bu oran mevcut kiracılar için iyi bir oran, mevcut ev sahipleri için kötü bir oran, henüz yeni kiraya çıkmayı planlayanlar için çok kötü bir oran.
Ev sahipleri daha sonra istedikleri oranda zam yapamayacakları için önden yüklemeli artış yapacaklardır. Geçici bir çözüm olmasına karşın 2 sene sonra da ne olacağına dair belirsizlik var. Bunun da kiraya vermek üzere konut yatırımlarını ciddi ölçüde sekteye uğratacak bir karar olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.