DSÖ: Gelecekte Kovid-19'dan daha şiddetli olabilecek salgına karşı hazırlanmalıyız
Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında toplam vaka sayısı 81 milyon 673 bini aştı. Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 781 bin 544 kişi hayatını kaybetti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da günlük vaka sayısı 17 binin altına düşerken, Güney Kore'de 1000'in üzerine çıktı. Çin'de ise salgın kontrol altında tutuluyor.
"Kovid-19 en büyük salgın değil"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın gelecekte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından daha da büyük bir salgınla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle 2020'nin son basın toplantısını düzenledi.
Ghebreyesus, geçen yıl bu hafta DSÖ'nün Vuhan'da yayımlanan bir bülten aracılığıyla şehirde "nedeni bilinmeyen zatürre" vakalarını öğrenmesinden bu yana bir yıl geçtiğini söyledi.
Kovid-19 salgınında örgütün politikalarını savunan Ghebreyesus, "Küresel dayanışma oluşturmak için dünyanın dört bir yanından binlerce muhteşem bilim insanıyla çalıştık. Her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Bazen iyi, bazen zorlayıcı, bazen tam anlamıyla şaşırtıcı ama hepsi faydalı." dedi.
Bir yıl boyunca DSÖ basın toplantılarını takip eden gazetecilere teşekkür eden Ghebreyesus, "Hiçbirimiz bir salgını kendi başımıza bitiremeyiz ama bu salgını birlikte bitireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Basın toplantısında soruları cevaplayan DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, günümüz dünyasının bilim ve aşılar konusunda ileri bir safhada olduğunu vurguladı.
Ryan, Kovid-19 salgınının şiddetli olduğunu ve küresel çapta hızla yayıldığını belirterek "Muhakkak ki bu salgın en büyük olanı değil. Bu virüs çok bulaşıcı, insanları öldürüyor ve pek çok kişiyi sevdiklerinden mahrum ediyor." ifadelerini kullandı.
Kovid-19 vaka sayısının dikkate alındığında salgındaki ölüm oranlarının ortaya çıkan diğer hastalıklara kıyasla düşük olduğunu vurgulayan Ryan, "Bu bir uyarı alarmıdır. Gelecekte daha da şiddetli olabilecek bir şeye (salgına) karşı hazırlanmalıyız." uyarısında bulundu.
Asya-Pasifik ülkeleri, Kovid-19'un daha hızlı yayılan türüne karşı tedbirleri sıkılaştırdı
İngiltere ve Güney Afrika'da tespit edilen yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha hızlı yayılan türünün bazı Asya-Pasifik ülkelerinde de görülmesi üzerine bölge ülkeleri yeni tedbirler aldı.
Kovid-19'un daha hızlı bulaşan türüne şimdiye kadar bölge ülkelerinden Güney Kore, Singapur ve Japonya'da rastlanırken, Malezya'da İngiltere'dekine benzer bir virüs mutasyonu vakası tespit edildi.
Virüsün varyasyonunun görüldüğü ülkelerde salgın tedbirleri artırılıp Kovid-19 aşısı çalışmaları hızlandırılırken, bu türün henüz görülmediği ülkeler de tedbirleri sıkılaştırdı.
- Çin, İngiltere'den uçuşları yasakladı
Kovid-19 salgınının büyük oranda kontrol altına alındığı Çin'de hükümet, Kovid-19 mutasyonunun yayılmasını önlemek için, virüsün yüzde 70 daha hızlı yayılan türünün tespit edildiği İngiltere'den uçuşlara yasak getirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, 24 Aralık'taki açıklamasında, Kovid-19'un mutasyonuna karşı alınan tedbirler kapsamında, İngiltere ve Çin arasındaki tüm uçuşların geçici süreyle durdurulduğunu bildirdi.
Vang, kararın, Kovid-19 mutasyonunun potansiyel etkileri hakkında yapılan kapsamlı değerlendirmenin ardından alındığını kaydetti.
- Güney Kore aşı tedarik sürecini hızlandırıyor
22 Aralık'ta İngiltere'den Güney Kore'ye hava yollarıyla gelen bir aileden 3 kişide Kovid-19'un bu türüne rastlanması üzerine Seul hükümeti, 2021'de ülkeye gelecek aşıların tedarik süresini hızlandırmak için çalışmalara başladı.
Gıda ve İlaç Güvenliği Bakanlığından yapılan açıklamada, aşının onaylanması için öngörülen 180 günlük sürecin, 40 güne indirilerek hızlandırılacağı bildirildi.
Bakanlık ayrıca birkaç ay içinde ülkeye gelmesi planlanan ek aşı dozlarının da 20 günde gelmesi için çalışmalara başlandığını kaydetti.
- Japonya'da sınırlar 31 Ocak'a kadar kapalı
Şimdiye kadar 8 kişide Kovid-19'un daha hızlı bulaşan türüne rastlanan Japonya'da, oturum izni bulunmayan tüm uluslararası yolculara, 31 Ocak'a kadar kapılar kapatıldı.
Yeni vizelerin verilmesini de askıya alan Japonya hükümeti, iç turizmi teşvik eden "Seyahate Çık" kampanyasını pazartesi itibarıyla ülke genelinde 11 Ocak'a kadar askıya aldı.
Güney Kore ve Tayland dahil, daha önce anlaşılan 10 ülkeden gelecek uzun süre vizeli iş insanı ve öğrenci geçici kısıtlamadan etkilenmeyecek.
- Endonezya, uluslararası uçuşları 2 hafta kapatacak
Güneydoğu Asya'da en çok Kovid-19 vakasının görüldüğü Endonezya'da hükümet, Kovid-19'un yüzde 70 daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıktığı İngiltere'den, ülkeye yönelik seyahatleri tamamen durdurma kararı aldı.
Buna ilaveten Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, 1 Ocak'tan itibaren Endonezya'nın 2 haftalığına uluslararası uçuşlara kapatılacağını açıkladı.
- Singapur, ülkedeki Kovid-19 bağışıklığını yüzde 90'a çıkartacak
Singapur'da ise İngiltere'den ülkeye 17 Kasım ile 17 Aralık arasında gelen 31 kişiden birinde, virüsün hızlı bulaşan türü tespit edildi.
İngiltere'deki virüs mutasyonunun ülkeye uğramasıyla Sağlık Bakanlığı, ülke nüfusunun yüzde 80'ine Kovid-19 aşısı yaptırılmasına yönelik hedefin yüzde 90'a çıkartılacağını açıkladı.
Pandemi tedbirleri kapsamında 31 Ocak'ta Çin'den ülkeye bütün uçuşları kapatan Singapur hükümeti, 23 Mart'ta aldığı "ülkeye yönelik tüm uluslararası uçuşlara yasak" uygulamasını hala sürdürüyor.
- Malezya, İngiltere'den öğrenci dönüşlerini yasakladı
Malezya Sağlık Bakanlığı, 25 Aralık'ta Sabah eyaletindeki bir Kovid-19 hastasından alınan örneklerde, virüsün İngiltere ve Güney Afrika'da görülen türüne benzer bir mutasyon geçirdiğini belirlediklerini açıkladı.
İngiltere'de Kovid-19'un hızlı bulaşan türünün görülmesi üzerine Malezya hükümeti, ülkede öğrenim gören uluslararası öğrencilerin 1 Ocak 2021'den itibaren Malezya'ya dönebileceğini fakat İngiltere'nin bu listede yer almayacağını duyurdu.
Salgın nedeniyle 16 Mart'tan bu yana tüm ülkelere kara ve hava sınırlarını kapatan Malezya, diplomatik misyon ve uluslararası kuruluş çalışanlarının ülkeye dönüşüne, Kovid-19 testi ve 10 günlük karantina şartıyla izin veriyor.
- Tayland'da Kovid-19 tedbirleri sıkılaştırılabilir
11 Aralık'ta sınırlarını uzun süreli turistik seyahate açan Tayland'da şimdiye kadar Kovid-19'un söz konusu türüne rastlanmadı fakat İngiltere ve Güney Afrika'daki virüs mutasyonu gelişmeleri üzerine hükümet, tedbirleri artırma sinyali verdi.
20 Aralık'tan bu yana günlük Kovid-19 vaka artışının üç haneli rakamlara yükselmesinin ardından Başbakan Prayut Çan-oça, "Halkımız salgınla mücadelede sorumlu davranmazsa ülke çapında sokağa çıkma yasağı yeniden gelebilir." açıklamasında bulundu.
- Filipinler'de karantinaya yeniden dönüş sinyali
Toplam 400 binin üzerine Kovid-19 vakasının görüldüğü Filipinler'de şimdiye kadar virüsün hızlı bulaşan türüne rastlanmadı fakat hükümet, aksi bir durumda ülke genelindeki salgın tedbirlerinin artırılacağına dikkati çekti.
Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, dün yaptığı açıklamada, "Virüs varyantının görülmesi durumunda buna çare olacak bir tedavimiz yok. Bu yüzden karantina uygulamasına yeniden dönüş mümkün olabilir." ifadesini kullandı.
Filipinler, virüsün daha hızlı bulaşan türünün görüldüğü ülkelerden seyahatleri yasakladı.
Pfizer aşısının Ocak'ta Türkiye'ye gelmesi bekleniyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de son 24 saatte 15 bin 197 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını, 257 kişi hayatını kaybettiğini duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugün tespit edilen 2 bin 816 yeni hastamız var. Aktif vaka sayısı düşmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da kabine toplantısının ardından “Çin’den sipariş verdiğimiz aşının ilk partilerinin yılbaşından önce ülkemize teslim edilmelerini bekliyoruz. Almanya’dan gelecek aşının da ocakta ülkemize ulaşacağını ümit ediyoruz” dedi. Erdoğan, “İnşallah en kısa sürede kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı milletimizin hizmetine sunmakta kararlıyız” diye ekledi.
Türkiye’de yüz yüze eğitime verilen ara 15 Şubat 2021’e uzatıldı.