Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD'de iflas başvuruları ve Avrupa'da bazı bankaların kaydettiği yüksek zararlar kredi piyasalarında güveni sarsıyor ve koronavirüsün verdiği hasarın ne kadar derin olabileceğini gösteriyor.

ABD'nin en eski büyük perakende satış mağazalarından Lord & Taylor, geri dönüş çabalarının yanıt vermemesinin ardından iflas koruma başvurusunda bulundu. Karantinaların ABD'li ofis çalışanlarının yeni takım elbise talebini olumsuz etkilemesinin ardından Men's Wearhouse ve Jos. A. Bank'ın sahibi Tailored Brands Inc. de iflas koruma talep etti.

Avrupa'da HSBC Holdings Plc kredi kayıplarının 13 milyar dolara ulaşabileceği uyarısında bulundu. Societe Generale'in zararı alım satım işlemlerinden kaynaklı kayıpların etkisiyle sürpriz bir şekilde 1.26 milyar euro oldu.

İflas koruma başvuruları ve bankaların finansal sonuçları, diğer yanda virüs vakalarının tüm dünyada artmaya devam ederek toparlanmayı gölgelemesiyle kredi piyasalarında endişe yaratıyor.

Yüksek kaliteli Avrupalı şirketlerin temerrüt riskini ölçen türevlerden oluşan bir endeks Pazartesi günü yükseldi. Yeni ihraç edilen tahvil piyasası da borçlanıcıların ve yatırımcıların piyasadan uzak durması nedeniyle sessizliğe büründü.

Pacific Investment Management Co., yetkililerin kredi piyasalarını canlı tutan mali ve parasal desteği azaltmasıyla birlikte büyük bir ihtimalle daha fazla şirketin aynı yola gireceğinin altını çiziyor. Bir modele göre bu yıl yaşanacak büyük iflaslar sürecinin henüz başlıyor.

Avrupa'da Tages-Anzeiger gazetesinin kaynak belirtmediği haberine göre İsviçreli çelik üreticisi Schmolz + Bickenbach, kurtarma planlarının koronavirüs pandemisinin etkisiyle bozulmasından dolayı 50 milyon eurodan fazla devlet yardımı talep edebilir.

Mizuho Financial Group Inc.'e göre bölgenin en büyük borç senedi ihraççıları, Avrupa Birliği'nin (AB) 750 milyar euroluk koronavirüs toparlanma paketi çerçevesinde gelecek yıl 210 milyar euroluk tahvil satmaya hazırlanması nedeniyle biraz yeni rekabetle karşılaşabilir.