Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

BARBAROS GÖRGÜ

Kripto para piyasalarında 2014'teki Mt. Gox kabusu bu sefer farklı bir şekilde geri döndü.

2010 yılında kurulan Tokyo merkezli kripto para Borsası kurulduğu günden itibaren birçok siber saldırıya maruz kalmıştı.

2014 yılı başında kullanıcılar uzun çekim süreleri konusunda şikayetlerini artırmıştı. Çekim süreçleri o kadar uzun olmaya başlamıştı ki kullanıcılar forumlarda şikayet grupları bile oluşturmuştu.

Takvimler 7 Şubat 2014 tarihini gösterdiğinde ise zamanının en büyük kripto para borsası Bitcoin çekimlerini durdurdu. Devam eden süreçte CEO Mark Karpeles borsadaki görevinden ve üyesi olduğu Bitcoin’in geliştirilmesi için kurulan Bitcoin Vakfı’ndan istifa etmişti.

Kripto para borsası, sonrasında yatırımcılardan aldığı tehditler nedeniyle ofisini başka bir yere taşıdı. Borsa yaptığı açıklamada siber saldırılarda müşterilerinin hesaplarında bulunan 750 bin BTC, kendilerine ait 100 bin BTC olmak üzere toplam 850 bin Bitcoin çalındığını açıkladı. Yatırımcıların davaları çığ gibi büyüdü ve sonunda Mt.Gox iflasını verdi. Mahkeme olayın araştırılması ve tasfiye işlemleri için bir heyet kurdu. Süren davalarda Tokyo Bölge Mahkemesi CEO Karpeles’i birkaç suçtan suçlu bularak hapis cezası verdi.

Sekiz yıllık süreç sonunda mahkeme heyeti mağdurlara yatırımlarının bir bölümünü geri ödeyeceklerini açıkladı. Heyet, elinde mağdurlara dağıtılmak üzere 140.000 Bitcoin ve 500 bin ABD doları bulunduruyor.

Piyasalardaki kritik soru: 140 bin Bitcoin ile mağdurlar ne yapacak?

Piyasaya bir anda girecek olan günümüz değeri 3,3 milyar dolarlık 140 bin Bitcoin ise kripto yatırımcılarını tedirgin etti. Sebebi ise 2014 yılında Mt.Gox borsasında Bitcoin’leri çalınan mağdurların ortalama Bitcoin maliyetleri 200 dolar olduğunun düşünülmesi.

Piyasalarda konuşulan üç olası senaryo var.

Birinci senaryoda maliyetleri aşırı düşük olan Bitcoin’lerin giderek artan enflasyonist bir ortamda mağdur yatırımcılar tarafından direkt nakde çevrilmesi. Bu senaryoda Bitcoin üzerinde giderek artan bir satış dalgası ve kripto piyasalarda ciddi bir çöküş bekleniyor.

İkinci senaryoda mağdur yatırımcıların çoğunluğunun kripto para ekosisteminden çıkmaması ve yatırımlarını son dönemde popüler hale gelen Ethereum’a geçirmesi bekleniyor. Bu beklentinin altında yatan neden ise Ethereum’da beklenen yeni güncellemenin fiyatlar üzerinde ralli yaratacağı umudu. Tabii burada yeni güncellemenin beklentileri karşılayıp karşılamayacağı bir soru işareti.

Son senaryo ise en iyimser beklentiyle erken dönem sayılabilecek 2010-2014 yılları arasında kripto yatırımı yapan bu kitlenin kripto paralara inancı ile “HODL” yani elindeki varlıkları ne olursa olsun tutacağı yönünde. O yıllarda kripto para yatırımı yapan kitlenin fiyatlamalara ve oynaklığa çok duyarsız kalması bu senaryoyu destekler nitelikte. Ayrıca Bitcoin’in tepe noktası olan 68 bin dolardan çok aşağılarda olması yine bu yatırımcıların satış yönündeki iştahının düşük olması da senaryoyu destekler noktalardan bir tanesi.

Mahkeme heyetinin yaptığı açıklamaya göre Ağustos sonu itibariyle ödemelerin başlayacağı bildirildi. Mt.Gox geri ödemeleri, ABD regülasyon beklentileri ve Ethereum’daki güncellemeyle kripto piyasalarını oldukça belirsiz bir dönem bekliyor.

Tüm bu olası senaryoları ve piyasaların beklentisini Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat’a sorduk.