Advertisement

(15:55'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları pazartesi günü, yatırımcıların yayılmakta olan koronavirüsün ekonomik etkisini anlayabilmekte zorluk çekerken, açıklanmakta olan şirket karlarını beklemeleri ile birlikte dalgalı seyretti. Avrupa hisse senetleri hafif gerilerken, Asya hisseleri değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa tahvilleri yukarı döndü.

ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratları ılımlı kayıplar ve kazançlar arasında dalgalandı. Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerdeki kayıplarının bir kısmını geri aldı. Euro, bölgede siyasi manşetlerin yoğun olmasına karşın, beş günlük düşüşün ardından sakin bir seyir izledi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in kendisinde sonraki lider arayışı çöktü ve kamuoyu yoklamaları Sinn Fein'in İrlanda'da kurulacak hükümette rol alabileceğini işarer ederken, bu durum ülkenin bankacılık hisseleri üzerinde baskı oluşturdu. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi rekor düşük seviyeye indi.

Asya'da önemli endeksler, Şanghay hariç düştü. Şanghay'da ise, traderların Çin'de fabrikaların uzayan tatil sonrası tekrar faaliyete geçmesini ve Apple Inc.'nin tedarikçisi Foxconn gibi şirketlerde yüzbinlerce kişinin işbaşı yapmasından doğabilecek olası kaosu izlemeleri ile birlikte endeks yükseldi. General Motors Co. Çin'de yeniden üretime 15 Şubat'ta başlayacak. Dolar önemli paralar karşısında, 3 günlük yükselişin ardından geriledi.

Koronavirüsün Çin dışında da yayılması ve çeşitli şirketlerin uluslararası toplantılardan çekilmeleri ile birlikte, yatırımcılar, hastalıkta artış oranının istikrar kazanmaıp kazanmadığını anlamakta güçlük çekiyorlar. Aynı zamanda, gelişen piyasalarda para otoriteleri finans sitemini desteklemek için çabalarını artırdı. Çin merkez bankası Pazartesi günü ters repo işlemleri ile piyasaya bol likidite sağlamaya devam etti.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. ekonomisti Diana Mousina, Bloomberg Tv'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu koronavirüs olayı daha uzun bir süre devam edecek gibi görünüyor, daha fazla kişiye bulaşıyor ve büyümeye olumsuz etkisi daha uzun süreli olacak," dedi ve "Negatif etkilerin tümünü ilk çeyrekte geri alamayacaksınız" değerlendirmesinde bulundu.

Bu hafta kâr açıklayacak önemli şirketler arasında Alibaba Group Holding Ltd., Credit Suisse Group AG ve Nestle SA yer alıyor.

Diğer taraftan, gelişen piyasa apraları dolar karşısında istikrar buldu. Bitcoin 10,000 doların hafif üzerinde işlem gördü ve haftasonunda Ekim ayından bu yana ilk kez bu seviyenin üzerine çıktı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kâr sezonu devam ediyor, kârlarını açıklayacak şirketler arasında; Pazartesi günü MGM Resorts ve Cisco Systems, Çarşamba günü Softbank, Perşembe günü Alibaba, Nissan, Credit Suisse, Airbus, Nestle ve AIG yer alıyor.
*Fed Başkanı Jerome Powell Salı ve Çarşamba günü Kongre'de yarı yıl konuşmalarını gerçekleştirecek. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde Salı günü Stratsburg'da Avrupa Parlamentosu'nda konuşacak.
*ABD'de Perşembe günü çekirdek tüketici enflasyonu açıklanacak. Bu verinin Ocak ayında yüzde 0.2 ile Aralık ayına göre daha hızlı artış göstermesi bekleniyor.
*Çin ve ABD Cuma günü, geçen ay imzaladıkları ticaret anlaşması dahilinde, karşılıklı milyarlarca dolar ürün için gümrük tarifelerini düşürecek.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:02'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.0949 seviyelerinde kaldı.
*Japon yeni dolar karşısında değişmeyerek 109.79 seviyelerinde kaldı.
*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 6.985 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 1.57 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan inerek eksi yüzde 0.40 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.567 seviyesine indi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek eksi yüzde 0.055 seviyesine düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü değişmeyerek varil başına 50.32 dolarda kaldı.
*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,571.97 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) nikel yüzde 1.6 yükselerek ton başına 12,970 dolara ulaştı.

(15:55'te güncellendi)