Advertisement

Asya hisse senetleri, koronavirüs salgınının bazı merkez bölgelerinde etkisini kaybediyor olabileceği yönündeki iyimserliğin etkisiyle iki haftanın ilk art arda kazancına yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Pazartesi günü yüzde 3 civarında yükselmesinin ardından yüzde 1 tırmandı.  S&P 500 Endeks vadeli kontratları, endeksin yüzde 7 yükselerek 13 Mart'tan beri en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından kazançlar ve kayıplar arasında dalgalandı. Kriz dönemlerinde fonlama göstergesi olan dolar önemli paralar karşısında çekildi. Endonezya tüm zamanların en büyük dolar tahvili satışını yaparak stresin azaldığına ilişkin sinyal verdi.  ABD Hazine tahvilleri düştü.

Çin hisse senetleri tırmandı ve yuan piyasaların yeniden açılmasıyla yükseldi. Petrol değer kazandı. Piyasalardaki olumlu algı koronavirüs krizinin bazı bölgelerde hafiflemesi ihtimalinden kaynaklanıyor. İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya daha az yeni vaka açıkladı. 

New York Valisi Andrew Cuomo, can kayıplarının sabitlendiğine dair işaretler olduğunu söyledi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin bir ay sürecek olağanüstü hal açıklaması bekleniyor.

Birçok piyasa katılımcısı, kar görünümleri netlik kazanıncaya dek temkinli olunması konusunda yükselişin sürmesi beklentilerine karşı uyarıyor. State Street Global Markets çoklu varlık stratejisti Marija Veitmane, kaleme aldığı notta "Şirket karlarının görünümü daha fazla netlik kazanana ve analist tahminlerindeki çeşitlilik azalana kadar hisse senetlerinin yönüne ilişkin iyimserliği korumak zor olacak." dedi.

Sterlin, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın yoğun bakıma alınmasının ardından düşmesi sonrasında fazla değişmedi. Avustralya Doları, merkez bankasının faizi yüzde 0.25 ile rekor seviyede tutmasının ardından kazançlarına tutundu. Banka tam istihdam yönünde ilerleme kaydedilmeden faizleri artırmayacağını belirtti.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13::33'te yüzde 0.5 düştü. Dayanak endeks yüzde 7 yükseldi.
Topix Endeksi yüzde 0.5 tırmandı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 düştü.
Kospi Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.3 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.4 artıda 108.94 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.2 yükselişle 7.0951 oldu.
Euro/Dolar paritesi 1.0808'de fazla değişmedi.
Sterlin yüzde 0.2 artarak 1.2254'ten alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan artarak yüzde 0.69'a tırmandı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 5 bp artışla yüzde 0.83 oldu.

Emtia

WTI petrolü yüzde 3.2 yükselişle varili 26.92 dolardan işlem gördü.
Altının onsu 1,659 dolarda fazla değişmedi.