Advertisement

(14:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Wall Street'in tatil dolayısıyla uzayan haftasonunun ardından ilk işlem gününde aşağıda açılmaya hazırlanırken, Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri de, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında bu ay yapılması planlanan ticaret görüşmesine ilişkin artan kötümserliğe çevirmesi sonucu düştü. ABD Hazine tahvilleri yükselirken, sterlin dolar karşısında, Brexit tartışmalarının İngiltere'de erken seçim olasılığını güçlendirmesinin ardından sert düştü.

ABD hazine tahvilleri, Avrupa tahvillerindeki ralliye katılırken, hisse senetleri birçok piyasada tekledi. Dolar göstergesi üst üste yedinci seansta da yukarı yönde hareket etti. Perakende ve madencilik sektörlerindeki düşüşler, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. Asya seansında, hisse senetleri bölgenin büyük kısmında düştü, ancak Tokyo ve Şanghay'da işlem gören hisseler ılımlı yükselişler gerçekleştirdi. Altın değer kazandı.

Sterlin dolar karşısında, Başbakan Boris Johnson'ın İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını (Brexit) ertelemeye yönelik potansiyel Parlamento talebine rıza göstermek yerine genel seçim çağrısı tehdidinde bulunmasının ardından 2017'den bu yana ilk kez 1.20 seviyesinin altına indi.

Eylül ayı, traderların ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında görülen dönüşler ve çelişkili açıklamalara yönelik hassasiyetlerinin sürmesi ile birlikte oldukça çalkantılı başladı. Her iki taraftaki güven eksikliğinden dolayı, Çinli ve Amerikalı yetkililer, bu ay yapılması planlanan ticaret toplantısının programını belirleme konusunda güçlük çekiyor. Hong Kong'daki protesto gösterilerinde şiddet olaylarının meydana gelmesi de piyasalardaki havayı olumsuz etkiliyor.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), ticaret savaşından kaynaklanan ekonomik yavaşlamanın talep görünümünü olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile varil başına 54 dolar seviyesine doğru geriledi. Hava tahmincileri, kuvvetini yitiren Dorian kaısrgasının Florida kıyılarını vurmaktan ziyade Bahamalar'ın kuzeyine yöneleceğine ilişkin işaretler arıyor.

Piyasalara izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere'de Parlamento üyeleri, Londra'da Salı akşamı, yasama işinin kontrolünü almaya yönelik acil bir planı tartışacak.
*Piyasalarda dikaktler Fed yetkililerinden gelecek yorumlara çevrildi. New York Fed Başkanı John Williams Çarşamba günü ve Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü konuşacak.
*ABD'de Cuma günü açıklanacak istihdam verilerinin, önceki ay 164,000 artan tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 158,000 arttığını, işsizlik oranının yüzde 3.7'de kaldığını ve ortalama saatlik kazançlardaki artışın ise yıllık yüzde 3.0'e yavaşladığını göstermesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:23'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.094 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1.1992 seviyesine düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 106.07 seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Tahviller

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan düşerek yüzde 0.362 seviyesine indi.
*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.48'e geriledi.
*ABD'nin 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan gerileyerek yüzde 1.50'ye düştü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 düşerek varil başına 54.16 dolar seviyesine indi.
*Bakır yüzde 2.1 kayıpla pound başına 2.50 dolar seviyesine düştü.

(14:30'da güncellendi)