Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ABD endeks vadeli kontratları ile beraber, yatırımcıalrın dikkatlerini, ABD ile Çin arasında artan tansiyondan ziyade tüm dünyada ekonomilerin yeniden açılmasına ilişkin işaretlere çevirmeleri sonucu yükseldi. Dolar yatay seyretti ve ham petrol geçen haftaki kazançlarını korudu.

İnşaat sektörü hisse senetleri, Euro Stoxx 600 Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etti. Sağlık hizmetleri hisseleri de, Bayer AG'nin Bloomberg'in şirketin Roundup adlı zararlı otları yok eden ilacı aleyhine açılan bazı davaların geri çekilmesi için anlaşmaya vardığı yolundaki haberinin ardından yaklaşık yüzde 9 değer kazanmasının desteği ile güçlü yükselişler gerçekleştirdi. ABD'nin üç temel endeks vadeli kontratının tümü yükseldi. Asya'da, Hong Kong hisse senetleri, haftasonu polis ile Çin'in kentte muhalefeti bastırmak için adım atmasını protesto etmek için toplanan göstericiler arasında çatışma çıkmasının ardından, Cuma günkü sert düşüşün sonrası hafifçe yükseldi.Tokyo ve Sydney piyasalarının gösterge endeksleri, Asya hisselerindeki yükselişlere öncülük etti.

İşlem hacimleri, ABD, İngiltere ve Singapur'da piyasaların tatil dolayısıyla kapalı olması nedeniyle düşük kaldı. ABD Hazine tahvillerinde işlem yapılmazken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri vadeli kontratları fazla değişmedi. Çin, günlük referans dolar kurunu, ABD ile artan gerilimin para birimini Cuma günü yedi ayın en düşük seviyesine inmesine yol açmasının ardından 2008'den beri en düşük seviyede belirledi. Gelişen piyasa hisse senetlerinin göstergesi son üç seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Hong Kong'da kargaşanın yeniden artması, zaten bozuk olan ABD-Çin ilişkilerinin daha da kötüleşmesi tehdidini beraberinde getirirken, yatırımcılar, Japonya'dan Avustralya'ya, ekonomilerin yeniden açılmalarını ve ABD'nin Mart ayındaki düşük seviyelerinin yüzde 30 üzerinde seyreden küresel hisse senetlerine destek vermesini izliyor. Almanya'da iş dünyası beklentilerini gösteren endeksteki yükseliş hisse senedi boğaları için diğer umur kaynağı oldu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Piyasalarda toparlanmaya yönelik bir büyük tehdit, ABD ile Çin arasındaki ağız dalaşının artması," dedi ve "Dikkatler, gelişmiş ülkelerde Kovid-19 vakalarının yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlere, tıbbi çözümlerdeki ilerlemelere, ekonomilerin yeniden açılmalarına ve ekonomik faaliyetin artmakta olduğuna ilişkin işaretlere çevrilmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ve İngiltere piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı.

*Şirket kârları gelmeye devam ediyor. Kârlarını açıklayacak şirketler arasında Nissan Motor, British Land, Royal
Bank of Canada ve HP Inc. yer alıyor.

*Singapur Parlamentosu'nun Salı günü diğer bir teşvik paketini duyurması bekleniyor.

*ABD'de Perşembe günü 23 Mayıs haftası için işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak.

*Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü sanal bir tartışma etkinliğine katılacak.

Hisse Senetleri

*Euro Stoxx 600 Endeksi Londra saati ile 11:21'de yüzde 1.4 yukarıdaydı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.9 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.7 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

*Yen dolar karşısında fazla değişmeyerek 107.69 seviyelerinde kaldı.

*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.0901 seviyesini korudu.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek eksi yüzde 0.49 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek varil başına 33.47 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 1,729.13 dolara geriledi.