Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da işletmeler, koronavirüs pandemisinin özel sektör harcamaları ve yatırımlarını bastırması ve ekonominin resesyona girmesine neden olmasının ardından, yılın ikinci yarısında ekonomide iyileşme olmasını bekliyor.

Ifo enstitüsünce düzenlenen ankete katılan firmalar, Mayıs ayında temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını gösterdiler. Firmaların beklentilerini gösteren endeks, önceki aydaki sert düşüşün ardından yükseldi. Ancak tam anlamıyla bir toparlanma için, tüketicilerin koronavirüsten korunmak için mağazalardan ve restoranlardan uzak durmaları ve düşük talepten dolayı sıkıntı çeken firmaların işçi çıkarmaları ile birlikte halen alınacak uzun bir yol var.

Almanya'da Ifo'nun açıkladığı verilere göre, iş dünyası güveni Mayıs ayında, önceki ayki seviyesi olan 74.2'den 79.5'e tırmandı. Bloomberg'in anketine göre, bu verinin 78.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Beklentiler endeksi ise 69.4 seviyesinden 80.1 seviyesine sıçradı. Bu verinin 75.0 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Cari değerlendirme endeksi söz konusu dönemde 79.4 seviyesinden 78.9 seviyesine indi. Beklenti 80 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Virüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirler, ilk çeyreğin sonunda iki haftadan az bir süre içinde, Almanya ekonomisinin Büyük Finans Krizi'nden bu yana en kötü daralmasını yaşamasına yol açtı. Özel tüketin 30 yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, sadece inşaat sektörü sert gerilemeye direndi.

Ifo'nun başkanı Clemens Fuest, "Alman şirketlerinin güveni, felaket gibi birkaç ayın ardından bir miktar toparlandı," dedi ve Ancak halen birçok şirket işleri konusunda kötümser. Kısıtlamaların kademeli biçimde kaldırılması umutların biraz artmasına yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya hükümeti, hanehalkı ve işletmelere destek için halihazırda 1 trilyon eurodan (1.1 trilyon dolar) fazla fonu harekete geçirmiş durumda ve toparlanmayı desteklemek için ilave araçları devreye sokmaya yönelik bir plan hazırlıyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel de, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte 500 milyar euro tutarında bir Avrupa kurtarma fonu için lobi yapıyor.

Almanya merkez bankası Bundesbank, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ile birlikte, ekonomik gerilemenin taban yapması gerektiğini kaydetti, ancak görünüme ilişkin belirsizliğin çok yüksek olduğu uyarısında bulundu.