Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da firmalar ve tüketicileri, pandemi kısıtlamalarının tam güçle ekonomiyi vurmasından bile önce, harcamaları kıstı ve bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin yılın başında resesyona girmesine neden oldu.

Makina yatırımları Mart sonunda biten üç aylık dönemde yüzde 6.9 düştü ve hanehalkı harcamaları geriledi. Kamu harcamaları ve inşaat harcamaları düşüşe biraz olsun tampon oluşturdu.

Almanya ekonomisi ilk çeyrekte, kısıtlama tedbirlerinin tam olarak devreye dönemin son haftasında girmesine karşın, 10 yılı aşkın sürenin en büyük daralmasını yaşadı. Anketler, bu ay gerilemenin taban yaptığına ilişkin ilk işaretlerin gelmesinden önce, ekonominin Nisan ayında daha sert düşeceğini işaret ediyor.

Almanya hükümeti, hanehalkı ve işletmelere destek için halihazırda 1 trilyon eurodan (1.1 trilyon dolar) fazla fonu harekete geçirmiş durumda ve toparlanmayı desteklemek için ilave araçları devreye sokmaya yönelik bir plan hazırlıyor. Almanya merkez bankası Bundesbank, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ile birlikte, ekonomik gerilemenin taban yapması gerektiğini kaydetti, ancak görünüme ilişkin belirsizliğin çok yüksek olduğu uyarısında bulundu.

Almanya ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.2 daraldı ve önceki çeyrekte yüzde 2.2.gerilemesi ile birlikte resesyona girdi.

Özel tüketim harcamaları ilk çeyrekte yüzde 2.0 azalması beklenirken yüzde 3.2 geriledi. Kamu harcamaları yüzde 0.6 artması beklenirken yüzde 0.2 arttı. Sermaye harcamaları ise değişmemesi beklenirken yüzde 0.2 geriledi. İnşaat sektörü ise söz konusu dönemde yüzde 4.1 büyüdü.