Advertisement

ABD ile Avrupa hisse senedi vadeli kontratları Fed'in bu ay sonundaki toplantısında daha agresif bir politika izleyebileceğini yönündeki yatırımcı iyimserliğinin etkisiyle yükseldi. Yen zayıfladı.

Asya hisse senetleri New York Fed Başkanı John Williams'ın politika yapıcıların olumsuz ekonomik koşullar karşısında hızlı hareket etmesi gerektiğini söylemesinin ardından Temmuz için 50 bp indirim ihtimalinin artmasıyla yükseldi.

ABD Hazine tahvili faizleri, New York Fed'in Williams'ın belirli bir politika sinyali vermediği şeklindeki açıklamasının ardından sıçradı. Japonya'da gösterge endeks yüzde 2 civarında yükseliş kaydetti. Hong Kong ve Çin hisseleri yaklaşık yüzde 1 yükseldi. New York'ta işlem gören petrol varil başına 56 dolar seviyesine yakın seyretti.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ABD ekonomisinin tökezleyecek gibi görünmesi durumunda hızlı hareket etmek gerektiğini söylemişti. Fed Başkan Yardımcısı Fox Business Network ile gerçekleştirdiği mülakatta politika yapıcıların harekete geçmek için ekonominin yönünü aşağı çevirmesini beklememesi gerektiğini ifade etti.

Boston'da Charles Schwab & Co.'dan Jeffrey Kleintop, “Bu ay sonunda 25 ya da 50 bp da olsa birkaç faiz indiriminin fark yaratacağını düşünmüyorum. Tahvil piyasası yavaşlama ihtimaline ilişkin gerçekçi bir ihtimal fiyatlarken hisse senetleri bu yıl diğer yöne gitti ve bir sürpriz hazırlığında olabilir.” dedi.

Petrol, ABD ve Çin'den son günlerde gelen güçlü ekonomik verilere rağmen Mayıs'tan bu yana en sert haftalık düşüşüne hazırlanıyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 07:20'de yüzde 0.3 yükseldi. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.4 yükseldi.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.4 arttı.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.9 yükselişle kapattı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.3 düşerek dolar karşısında 107.60 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan 6.8762'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 ekside 1.1260'a geriledi.

Tahviller

ABD'de 2 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 3 baz puan artarak yüzde 1.79 oldu. 10 yıllıkların faizi yüzde 2.04'e tırmandı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 1.34 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.9 değer kazanarak varili 55.81 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,441.88 dolardan alıcı buldu.