Advertisement

(14:15'te güncellendi)


ABD endeks vadeli kontratları Perşembe günü, yatırımcıların ticaret savaşı ve siyasi olumsuzluklara ilişkin belirsizliklerin hakim olduğu bir haftada sonraki gelişmeleri beklemeleri sonrası Asya hisse senetleri ile birlikte hafifçe yükselirken, Avrupa hisseleri sıçrama yaptı. Piyasadaki havanın karışık olduğu bir ortamda, ABD Hazine tahvilleri de yükselerek son birkaç günkü çalkantılı seyrini sürdürdü.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Nasdaq 100 ve Dow Jones endeks vadeli kontratları dalgalı bir seyirden sonra yönlerini yukarı çevirdi ve spot endekslerin Çarşamba günkü yükselişinin ardından bugün de yukarı yönlü hareketlerine devam edebileceklerini işaret etti. Dolar dün Mart ayından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirmesinin ardından sakinleşirken, altın Çarşamba günkü sert düşüşü sonrası değer kazandı. Sterlin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış (Brexit) tarihinin yaklaşması ile birlikte siyasetçiler arasında artan söz düellosunun etkisi ile zayıfladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, şirket bazına gelen bir dizi olumsuz habere karşın sabah seansında yükselişini sürdürdü. ABN Amro Bank cezai soruşturma haberleri ile sert düşerken,  Imperial Brands hisseleri, şirketin beklentilerini düşürmesinin ardından geriledi. Eğitim yayınları alanında faaliyet gösteren Pearson, karının beklenen aralığın alt sınırına yakın gerçekleşebileceğini açıklamasının ardından değer kaybetti.

Yatırımcılar, son günlerde ticaret konusunda birbiriyle çelişkili haberlerin ve artan siyasi gerilimin piyasaları dalgalandırdığı bir ortamda görünüm konusunda bölünmüş durumda. AVD Başkanı Donald Trump azil soruşturması ile karşı karşıya kalırken, Çin ile ticaret anlaşmasının "gittikçe yaklaştığını" ve anlaşmaya varabilmek için "iyi bir şansın" olduğunu söyleyerek olumlu mesajlar vermeye çalıştı. Daha önceki hayalkırıklıkları dikakte alındığında, yatırmcılar ticaret anlaşması konusunda umutlarını artırmadan önce gelecek ay yüksek düzeyde müzakere sürecinin başlamasını bekliyor.

Wells Fargo Securities LLC hisse senedi stratejisti Anna Han, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Risk alma ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin gelişmelere bağlı olacak," dedi ve "Ancak kısa vadede bir miktar riskten kaçınma görebiliriz, üç, altı ve 12 aylık görünüme baktığımızda, ticaret görüşmelerinde çok kötü gelişmeler olmazsa, daha fazla risk alma göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, petrol, traderların dikaktlerini ABD'nin İran petrolünü taşıyan Çin tankerlerine ceza uygulamasının etkilerine çevirmeleri ile birlikte yukarıya döndü. Asya'da, Japonya, Hong Kong ve Hindistan'da işlem gören hisseler Asya gösterge endeksinin yükselmesine yardımcı olurken, Çin ve Avustralya hisseleri düştü. Yeni Zelanda doları yükseldi ve traderlar, merkez bankası başkanının faiz indirimlerinin etkilerinin görüldüğünü kaydetmesi sonrası ilave gevşemeye ilişkin beklentilerini düşürdüler.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed'in izlemeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Cuma günü açıklanacak. Bu verinin yüzde 1.8 artış göstermesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:17'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.3 tırmandı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.3'lük bir yükseliş gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.093 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1.2311 seviyesine geriledi.
*japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 107.62 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.70'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek eksi yüzde 0.59 seviyesini geriledi.
*İngiltere'ni 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.532 seviyesini gördü.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,507.42 dolara çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 yükselerek varil başına 56.63 dolara tırmandı.