Advertisement

Asya hisse senetleri yatırıcmıların yedi haftalık yükselişin ardından fiyatları yukarı çekmeyi sürdürmesiyle sınırlı yükseliş kaydetti. Bölgesel bir hisse göstergesi 2018'den beri en yüksek seviyeyi gördü.

Petrol ABD tatili nedeniyle sakin seyretmesi gereken Pazartesi günü sert hareketler yaptı. Ham petrol fiyatları Libya ve Irak'taki arzın aksaması nedeniyle yükseldi. Tokyo, Seul, Şanghay ve Sydney hisseleri yükseldi. Hong Kong Borsası düştü. ABD ve Avrupa'da hisse göstergelerinin rekor seviyelere tırmanmasına karşın ticaret savaşı ve Çin yavaşlamasının yaralarını saran MSCI Asya Pasifik Endeksi zirveden yüzde 7 uzakta bulunuyor. Çin dışında işlem gören yuan son kazançlarını genişleterek Temmuz'dan beri en yüksek seviyeyi gördü.

Çin'den ABD'ye kadar ekonominin sağlığına ilişkin indikatörler geçen hafta yatırımcılara küresel görünümün iyileştiğine ilişkin güven verdi. Bu hafta dikkatler bilançolar üzerinde olacak.

Sydney'de UBS Asset Management Avustralya tahvil birimi yöneticisi Anne Anderson, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Küresel çapta ekonomilerin istikrara kavuşması, yönünü yukarı çevirmesi ve birinci aşama ticaret anlaşmasıyla birlikte 2020'ye daha sağlam bir zeminde giriyoruz. Dolayısıyla ekonomik temellerden dolayı biraz daha pozitif.” dedi.

Petrol traderları, Libya'da bazı limanlardan petrol ihracatının engellenmesinin ardından gelişmeleri izliyor. Uluslararası liderler Libya'da daha güçlü bir ateşkes hedefliyor. Irak'ta ise huzursuzluğun artmasıyla birlikte ikinci bir üretim alanındaki arz risk altında bulunuyor.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:23'te yüzde 0.5 yükseldi.
S&P 500 Endeks vadelileri fazla değişmedi. Dayanak endeks Cuma günü yüzde 0.4 arttı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.8 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.4 geriledi.
Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında 110.19 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.2 artışla 6.8526'dan işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi 1.1096'da fazla değişmedi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Cuma gününü yüzde 1.82'den tamamladı.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yüzde 1.18'de yatay seyretti.

Emtia

WTI yüzde 1 yükselişle varili 59.13 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,559.39 dolar oldu.