Advertisement

ABD ve Avrupa'da hisse senedi vadeli kontratları yükselirken Asya hisse senetleri Haziran ayından bu yana en güçlü iki günlük yükselişine yöneldi. Çinli ve ABD'li yetkililerin gelecek ayın başında görüşecekleri yönündeki haberler yükselişte etkili oldu. Yen düştü, yuan yükseldi ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

Japonya hisse senetleri yükselişe öncülük ederken gösterge endeks yüzde 2'den fazla arttı. S&P 500 Endeks vadelileri Çin'in iki ülkenin üst düzey ticaret müzakerecilerinin telefon görüşmesi gerçekleştiğini açıklamasının ardından yüzde 1'in üzerinde yükseldi. Son vergi artırımlarının devreye girmesinin ardından iki ülke görüşmelere ilişkin gün belirlemekte zorluk çekiyordu.

İngiliz kanun yapıcıların hızlı bir anlaşmasız Brexit'i engelleme girişimi ve Hong Kong liderinin protestoculara bugüne kadar görülen en büyük tavizi vermesiyle birlikte risk iştahı Çarşamba günü yükselmişti.

Çin, Başbakan Yardımcısı Liu He'nin ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer arasındaki telefon kouşmasının ardından ticaret yetkililerinin ABD'li mevkidaşları ile görüşmek için Washington'ı ziyaret edeceğini duyurdu.

S&p 500 Endeksi'nde Çarşamba günkü yükselişle birlikte endeks tüm zamanların zirvesine yüzde 3 uzaklıkta bulunuyor. Bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklaması ve Cuma günkü ABD istihdam raporu, bu aya ilişkin parasal genişleme beklentileri nedeniyle önemli olacak.

Wells Capital Management portföy yöneticisi Ann Miletti, “Piyasalardan volatilite nedeniyle korkup kaçmak yerine bundan faydalanma zamanı. Ben Fed'in sözüne güveniyorum ve umuyorum zamanında harekete geçecekler.” dedi.

Bölge hisse senetlerinin gerisinde kalan Hong Kong hisseleri, Hong Kong lideri Carrie Lam'ın iade yasasını resmi olarak geri çekmesinin ardından Çarşamba günü yüzde 4'e yakın yükseliş kaydetti. Çin hisseleri, Devlet Konseyi'nin bankaların zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi çağrısı yapmasının ardından Perşembe günü yükselişle açıldı. Petrolün varili 56 doların üzerine çıktı.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.9 artmasının ardından Hong Kong saatiyle 13:17'de yüzde 1.3 yükseldi.
Japonya Topix Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.7 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde1 artış kaydetti.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 1 arttı.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 1 artış kaydetti.

Döviz

Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 106.56'dan işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.2 yükselişle 7.1221'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1030 oldu.
Sterlin/dolar paritesi 1.2241 oldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 4 baz puan artarak yüzde 1.51'e yükseldi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 3 bp artışla yüzde 0.96 oldu.

Emtia

WTI petrolü varili 56.23 dolarda fazla değişmedi.
Altn yüzde 0.5 düşüşle 1,545.16 dolara geriledi.