Advertisement

ABD Hazine tahvili faizleri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in genişlemeci kalacağını ve daha rahat bir enflasyon yaklaşımına geçeceğini söylemesinin ardından sıçradı. ABD ile Avrupa hisse vadelileri, çoğu Asya hissesiyle birlikte yükseldi.

Powell'ın Fed'in ortalama 2 enflasyon hedefleyeceğini söylemesinin ardından Asya'da ve ABD tahvillerinde getiri eğrileri dikleşti. Yeni enflasyon yaklaşımı Fed'in enflasyonun zaman zaman hedefi aşmasına izin vereceğini işaret ediyor. Avustralya 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Cuma günü Haziran'dan beri ilk kez yüzde 1'i aştı. Diğer hazine tahvilleri de düştü. Kazançların önemli kısmını bankaların öncülüğünde Japonya hisse senetleri kaydetti. Güney Kore, Çin ve Hong Kong hisseleri tırmandı. Avustralya hisseleri düştü. ABD ve Avrupa hisse vadelileri yükseldi. S&P 500 Endeksi Perşembe günü rekor tazeledi. Nasdaq Bileşik Endeksi düşüşle kapatması öncesinde rekor tazeledi. Dolar geri çekilerek Perşembe günü yükselişini sildi.

JPMorgan Asset Management baş Asya piyasa stratejisti Tai Hui, "Para politikası büyük bir ihtimalle uzun bir süre için genişlemeci kalacak. Fed sadece pandemi boyunca ekonomiye destek vermeyecek, aynı zamanda politika faizleri de yeterli enflasyonist baskı üretmek için bundan daha fazla süre düşük kalmalı." dedi.

Küresel hisse senetleri, teknoloji şirketlerinin yükselmeyi sürdürmesi ve yatırımcıların aşı ile ilgili gelişmeleri izlemesiyle beşinci haftalık kazancına yöneldi. ABD'de haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 1 milyonun üzerinde kaldı ve ekonomi ikinci çeyrekte beklenen hafifçe daha az küçüldü.

Laura kasırgası LNG zengini Meksika Körfezi'nden geçerken zayıfladı ve ham petrol talebi düştü. Altın yüzde 1'den fazla düşmesinin ardından yükseldi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 05:32'de yüzde 0.6 yükseldi. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.2 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 tırmandı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 düştü.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.5 arttı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 106.83'ten işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.2 tırmanarak 6.8535 oldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 artıda 1.1857'ye yükseldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan artarak yüzde 0.77 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 8 bp artışla yüzde 1'i aştı.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.1 düşüşle 42.99 dolar oldu.
Altın yüzde 0.6 yükselerek onsu 1,940.99 dolardan işlem gördü