Advertisement

Wall Street'teki çöküşün ardından Asya hisse senetlerine Çarşamba günkü yüksek hacimli işlemlerde satış geldi. ABD hisse vadelileri yükseldi ve yen geriledi.

Won, Güney Kore'deki koronavirüs vakalarının tırmanmayı sürdürdüğü şeklindeki haberlerin ardından 2016'dan beri görülen en zayıf seviyesine yöneldi. Seul, Hong Kong ve Tokyo'da işlem gören hisse endeksleri seansın en düşük seviyelerinden yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi sınırlı yükseldi. S&P 500 Endeksi önceki seansta yüzde 3 düşerek 2015'ten bu yana en kötü iki günlük seyrini kaydetti. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Salı günü görüşen rekor düşük seviyeye yakın kaldı. Çin dışında işlem gören yuan fazla değişmedi. Yen son kazançlarını bir kısmını geri verdi.

Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore, ülke çapındaki vaka sayısının binin üzerinde olduğunu açıkladı. Asya ülkesindeki vaka sayısı henüz bir hafta önce sadece 51 idi. ABD'li yetkililer Salı günkü salgının ABD'de yayılmasını bekledikleri konusunda uyardı. Haberler hisse senetlerinde satışa neden oldu.

Virüs ve piyasanın tepkisi ABD siyasetine de girdi. Başkan Donald Trump Pazartesi günkü kapanışın ardından sosyal medya üzerinden “Hisse piyasası bana çok iyi görünmeye başlıyor!” dedi. Demokrat başkan adayı Elizabeth Warren ise hisse senetlerindeki düşüşün koronavirüsün ekonomiye yansımaları açısından buz dağının görünen kısmı olduğunu söyledi.

Aynı zamanda traderlar, küresel ekonomi virüs bağlantılı kapanmaların etkisini hissederken politika genişlemesiyle ilgili sinyalleri izliyor. ABD'de Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Salı günkü açıklamasında merkez bankacılarının yayılan virüsü yakından takip ettiklerini, ancak görünümde somut bir değişikliğe neden olup olmayacağını söylemek için çok erken olduğunu ifade etti. Traderlar ise buna rağmen daha fazla genişleme bekliyor.

Sydney'de Saxo Capital Marktes stratejisti Eleanor Creagh, “Tam etkisi şu aşamada hala tamamen belirsiz.” dedi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:50'de yüzde 0.6 yükseldi. Dayanak endeks Salı günü yüzde 3 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 çekildi. Endeks gün içi işlemlerde yüzde 1.9 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.3 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.3 çekildi.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.4 düştü.

Döviz

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 düşüşle 110.49 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan dolar karşısında 7.0276'dan alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.1 düşüşle 1.0867 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan artışla yüzde 1.37 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 0.93'te yatay seyretti.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.8 değer kazanarak 50.32 dolar oldu.
Altın yüzde 0.4 yükselerek onsu 1,641.41 dolardan işlem gördü.