Küresel piyasalarda dikkatler ABD istihdam verisinde
-
Küresel piyasalarda tüm dikkatler ABD'nin Aralık ayı istihdam verilerine çevrildi. Ülkede tarım dışı istihdamda 447 bin kişilik artış açıklanacağı öngörülürken, verinin Omikron vakalarında yüksek artışlar yaşanmadan önce Aralık ayında sağlam bir tablo çizeceği tahmin ediliyor.
Küresel yatırımcılar ABD’de açıklanacak istihdam verilerini beklerken; ABD vadelileri yükseliyor, Asya endeksleri karışık, ABD tahvil getirilerinde yükseliş sürüyor, dolar zayıf ve Bitcoin düşüyor.
Perşembe günü Wall Street endeksleri fazla değişim göstermedi: S&P 500 %0,10, Nasdaq 100 %0,04 ekside kapandı.
Bu sabah itibarıyla Japon Nikkei Asya genelinden negatif ayrışıyor. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 artıda.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,71’e çıkarken, 2020 yılından bu yana en yüksek haftalık artışını kaydetme yolunda ilerliyor.
Soğuk hava Kanada ve ABD’nin kuzeyinden sevkiyatları zora sokarken, OPEC+ üyesi Kazakistan’daki kargaşa petrol arzıyla ilgili sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Ham petrolün varil fiyatı dün %2,1 yükselişle perşembe gününü 16 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyede tamamladı ve bir ara 80 dolara çıktı.
Altının onsu, Fed’in şahinleşmesiyle birlikte son 6 hafta içindeki en yüksek haftalık değer kaybına doğru ilerliyor.
Bitcoin de 42 bin dolar seviyesinin altına indi ve Eylül'den bu yana en düşük seviyelerinden işlem görüyor. Bloomberg Dolar Endeksi %0,09 düşüşle 1.179 seviyesinde. Haftanın ilk işlem gününde %1,32 düşen dolar/TL, sonrasındaki 3 işlem gününde %5,6 yükseliş kaydetti. Kur bu sabah %0,04 artışla 13,87 seviyesinden işlem görüyor.