Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed’in güvercin duruşuyla Amerikan Borsalarında rekorlar tazelenirken Asya endekslerinde de ralli görüldü.

MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık yüzde 1 değer kazandı. Asya’da ise Hong Kong Hang Seng ve Güney Kore Kospi yüzde 1 civarında yükseliş kaydetti.

Japon Topix, Japonya Merkez Bankası’nın getiri eğrisi hedefi aralığını genişletmeyi değerlendirdiği haberi üzerine kazançlarının bir kısmını geri vererek yüzde 1'e yakın artıda işlem gördü.

Tahvil getirilerinde ise yukarı yönlü bir hareket izlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,7 seviyesini aşarak Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. ABD 30 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 2,5'in üzerini test ederek Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Fed'den güçlü ve güvercin mesajlar

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında Amerikan ekonomisinin Kovid-19 pandemisinden tamamen iyileştiğine dair somut kanıtlar görmedikleri sürece faizi artırmayacaklarını vurguladı.

Fed’in faizi yüzde 0-0,25 bandında tuttuğu toplantının ardından konuşan Powell enflasyon ve istihdam hedeflerini kastederek “Biz işaret verene kadar orada olmadığımızı varsayabilirsiniz. Hedefe yaklaştıkça bu sinyali vereceğiz. Varlık alımını azaltmayı değerlendirmek için hedeflerimizi başarmanın mümkün olduğu bir patikadayız” dedi.

Fed, eğrinin gerisinde kalma riskini alıyor. Riskin ağır olduğunu düşünmüyorlar. Ekonomiyi gereksiz yere baskılamanın maliyetinin daha fazla olduğuna inanıyorlar Wrightson ICAP LLC Başekonomisti Lou Crandall

Fed üyelerinin bireysel tahminlerini gösteren ‘dot plot’ grafiğine göre 18 üyeden yedisi 2023 sonunda daha yüksek faiz bekliyor. Aralıkta beş üye 2023 sonunda daha yüksek faiz bekliyordu. Powell komitenin çoğunluğunun önümüzdeki üç yılda faizleri sıfıra yakın seviyede öngördüğüne dikkat çekti.

Powell’a göre faiz artışı öncesi üyelerin “tahminlerde iyileşme değil gerçek iyileşme” görmeleri gerekecek.