Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yeni haftada tahvil getirileri bir miktar istikrar kazansa da geçen hafta etkili olan “yüksek tahvil faizi” endişesi ve Çin’den gelen “varlık balonu” uyarıları piyasalardaki risk iştahını törpüledi.

Çin’in bankacılık ve sigorta düzenleyici kuruluşunun başkanı Guo Shuqing’in küresel finansal piyasalardaki varlık balonlarından “son derece endişe duyduğunu” açıklaması Asya’da hisselere satış getirdi.

Hong Kong Hang Seng ve Japon Topix yüzde 1'e gerilerken, Çin Şanghay Bileşik endeksi yüzde 1 değer kaybetti.

Geçen haftaki kayıplarının bir kısmını yüzde 2,4’lük yükseliş ile telafi eden S&P 500’de vadeliler güne negatif başladı. Euro Stoxx 50 vadelilerinde de düşüş gözlendi. Dolar risk iştahındaki gerileme ile yükseliyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yukarıda.

ABD'de destek paketi Senato'da görüşülecek

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kovid-19'a karşı istediği 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi bu hafta Senatoda görüşülecek.

Demokratların Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Senato Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, söz konusu paketi bu hafta ele alacaklarını bildirdi.

Schumer, "Amerikan halkı bizi buraya bazı görevleri yerine getirmek üzere gönderdi. Senato da bu hafta ekonomik kurtarma paketini ele alacak, geniş şekilde paketi görüşecektir." ifadelerini kullandı.

ABD Temsilciler Meclisinde Cumartesi sabaha karşı kabul edilen tasarı, Biden yönetiminin Kovid-19'un ekonomik etkilerine karşı üzerinde çalıştığı en büyük paket olarak görülüyor.

Senatoda kabul edilmesi halinde tasarı imzalanmak üzere Biden'ın masasına gönderilecek.

Tasarıda, kişi başına 1400 dolarlık nakit yardım desteğinin yanı sıra asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılmasını öngören madde de yer alıyor.

Geçen hafta Senatoda ilgili yetkililerin açıkladığı bir karara göre, asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılması ile ilgili madde ekonomik destek paketinde yer alamayacak. Dolayısıyla Senatoda saatlik asgari ücretle ilgili düzenlemenin tasarıdan çıkarılması bekleniyor.

Senatodaki Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı merkeze yakın Demokratlar da bu yönde bir adıma "işsizliği artıracağı" gerekçesiyle karşı çıkmışlardı.