Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri davetine icabetle Mısır'a geldi. Bakan Çavuşoğlu, başkent Kahire'deki Dışişleri Bakanlığı binasında mevkidaşı Shoukry tarafından kapıda karşılandı. Çavuşoğlu ve Shoukry karşılamanın ardından ikili görüşmeye geçti.


Görüşmede, Türkiye-Mısır ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alınması, ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak yeniden açılmasının gündeme gelmesi bekleniyor.


Çavuşoğlu, 10 yıl aradan sonra Türkiye’den Mısır’ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu.

“Bundan sonraki süreçte de daha yakından çalışacağız"

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda somut adımlar atılmasından kendisinin ve Mısırlı mevkidaşının memnuniyetini dile getirerek, "Bundan sonraki süreçte de daha yakın işbirliğiyle çalışacağız." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Mısır’ın ikili ilişkilerinin normalleşmesinin önemine değinerek, şöyle devam etti:

“İkili ilişkilerimizi geliştirirken sadece iki ülkenin yararına neler yapılabiliriz diye konuşmuyoruz. Bunun ötesinde ilişkilerimizin normalleşmesinin önemi var. Bölgenin istikrarı için, ekonomik kalkınması için, var olan sorunların çözümünde oynanacak rol için ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemini hepimiz biliyoruz. Bölgemizin huzura ihtiyacı var. Dolayısıyla bölgemizin huzur ve bekası için birlikte çalışmamız lazım."

Türkiye ile Mısır ilişkilerinde geçmiş yıllarda yaşanan kopukluğa değinen Çavuşoğlu, "İlişkilerimizde bir kopukluk oldu. Sanırım bundan alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız olacaktır elbette. Olabilir, bu doğaldır. Kardeşler arasında da olur ama ne olursa olsun bu bağlarımızı bir daha koparmamak için de iki taraf olarak üzerimize düşeni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Devam eden Ukrayna savaşının da hem dünyaya hem de her iki ülkeye etkilerini ele aldıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Özellikle tahıl konusunda, son gelişmeler, son çabalar hakkında bilgi verdim bugünkü toplantımızda. Türkiye olarak savaşın bir an önce sona ermesi için çabalarımızı sürdürüyoruz. Ama maalesef bir yılı geçti ve savaş halen devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Şu anda Türkiye’de bir seçim sürecinin başladığını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Belki seçimden hemen sonra inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız (Erdoğan) ile sayın Cumhurbaşkanı Sisi bir araya geleceklerdir. Onun zamanlamasına kendileri karar verir ama hazırlığını yapmak da bize düşer. Sadece büyükelçileri atama konusunda değil, 9 yıllık açığı kapatmak için bizim her alanda hem hızlı davranmamız gerekiyor hem de yakın çalışmamız gerekiyor. Bunu nasıl yapabileceğimizi de zaten bugünkü görüşmemizde değerlendirdik."

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise Türkiye ile ilişkileri güçlü bir şekilde yeniden kuracaklarını belirterek, "Türkiye ile Mısırarasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki ülkenin de çıkarınadır." dedi.