Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed'in internet sayfasında yer alan bilgilere göre banka, gecelik repo işlemleriyle piyasadan 75 milyar dolarlık varlık aldı.

Geçen hafta Çarşamba gününden bu yana piyasaya likidite enjekte eden banka, finansal kriz zamanları öncesi sıklıkla uygulanan bu işlemlerde hazine tahvilleri alarak piyasaya kısa vadeli nakit veriyor.

Ayrıca NY Fed 14 gün vadeli repo operasyonuyla 30 milyar dolarlık varlık aldı. 62 milyar dolarlık ihaleye iki kat talep geldi. NY Fed tarafından Cuma günü yapılan açıklamada en fazla 30 milyar dolarlık varlık alımı yapacağını açıklamıştı.

ADM International küresel piyasa stratejisti Marc Ostwald, Bloomberg HT'de katıldığı Akıllı Para programında Cumhur Örnek'e Fed'in son dönemdeki gecelik operasyonlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ostwald, “Bugünlerde ABD para politikasını götüren tamamen farklı bir rejim var. Daha yüksek banka rezervlerine ihtiyaç var.” dedi.

Repo ihaleleriyle likidite sağlanmasına ilişkin “İnsanlar bunu parasal gevşemeyle karıştırmamalı. Bu gecelik bir şey. Dönemsel, günlük bir şey.” değerlendirmesinde bulundu.

Ostwald, bu durumun finansal sistemle ilgili bir şey olmadığını ya da bankacılık sistemi problemi değil, bankaların bilançolarına yardım alması değil. Bu, sistemin bir şekilde yönetilmesidir.” açıklamasında bulundu.