Advertisement
HABERLER ABONE OL

Silikon Vadisi Bankası'nın iflas etmesinden sonra Fed'in finansal istikrar risklerini değerlendirmeye ihtiyaç duyacağını öngören Nomura analistleri, Fed'den faiz indirimi bekliyorlar.

Analistler, Fed'in gelecek hafta yapacağı toplantıda faizi 25 baz puan indireceğini ve parasal sıkılaştırmada frene basacağını öngörüyorlar.

Analistler SVB batmadan önce Fed'den 50 baz puan artırım bekliyorlardı.

Goldman Sachs'da Fed'in Mart toplantısında faizi değiştirmeyeceğini öngörmüştü.

Swap piyasasındaki fiyatlamalara göre Fed'den faiz artışı beklenmiyor. Bankacılık sektöründeki bulaşıcılık riski, büyüme ve fiyatlar üzerindeki olası etkiler nedeniyle faiz artışlarının devam etmeyeceği beklentisi hakim.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki sunumunda faiz artışlarının devam edeceği sinyalini vermesiyle piyasalarda gelecek haftaki toplant için 50 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyordu.

Goldman Sachs ekonomistleri SVB'nin iflası sonrası politika faizinde bir değişiklik beklemediklerini bildirdi. Bazı analistler ise yarın açıklanacak enflasyon verisi tahminleri aşarsa görünümün değişebileceğini ancak finansal sistemdeki kırılanlığın da dikkate alınabileceğini belirtiyor.

ABD'li banka SVB'nin iflasının ardından güvenli limanlara olan talep arttı. Para politikalarına en duyarlı olan 2 yıllık ABD tahvil faizi 60 baz puan düşerek yüzde 3,99 ile yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg HT'ye konuk olan Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam sistemin bir şokla karşı karşıya kaldığını, panik havasının devam edebileceğini belirtti. Erlam finansal istikrar riskine dikkat çekerek "Fed belki bir toplantıyı pas geçebilir, sonrasında finansal risklerin nasıl şekillendiğine bakarak karar verebilir. Haftaya 25 baz puanlık bir artış da olabilir" şeklinde konuştu.

Mitsubishi IFJ Morgan Stanley Securities Co. Stratejisti Kenta Inoue "Artık Fed politika yapıcılarının değerlendirmeye alacağı, finansal sisteme yük olabilecek bir faktör daha var. 50 baz puanlık artış zor olabilir. Bankanın iflası faiz artışlarında sonun yaklaştığı ihtimalini artırıyor" diye konuştu.

Yaşanan gelişmeler, Almanya'dan Japonya'ya kadar birçok ülkede getirilerin sert düşmesine neden oldu. Bankaların iflasının buzdağının yalnızca görünen kısmı olduğundan endişe ediliyor.

SVB'nin iflası 2008'deki küresel finansal krizden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz sırasında Washington Mutual tarafından yaşanmıştı.

ABD’de bir hafta içinde üç bankanın çökmesinin ardından 22 Mart’ta faiz kararını açıklayacak olan ve bu toplantıda, verilere bağlı olarak, faiz artış boyutunu 25 baz puandan 50 baz puana çıkarma ihtimali olan Fed’in işi de zorlaştı.

SVB’nin çöküşü, Fed’in sıkı para politikasının maliyetinin bir örneği oldu. Banka uzun vadeli tahvillere ciddi ölçüde yatırım yapmıştı ancak bu tahvillerin değeri faizlerin yükselişi ile eridi.

Bu süre zarfında Fed faiz artırdıkça bankanın borçlanma maliyetleri de yükseldi.

Goldman Sachs artık bu ay için Fed’den faiz artışı beklemediğini duyurdu. Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, yayımladıkları notta, bankacılık sisteminde yaşanan stres nedeniyle gelecek aylara dair belirsizlikler bulunduğuna işaret etti.

Diğer bankalar nasıl yorumladı?

JPMorgan Chase & Co. ABD Başekonomisti Michael Feroli, “Fed, toplam talebi sınırlamak için daha sıkı finansal koşullar istese de bunun hızla kontrolden çıkabilecek bir şekilde olmasını istemiyor” değerlendirmesini yaptı.

JPMorgan, Fed’in mart ayında çeyrek puanlık faiz artırımı yapacağı yönündeki tahminini korudu. Santander US Capital Markets ABD Başekonomisti Stephen Stanley de “Piyasa tepkisi ve bankacılık sektöründe yaşananlar 50 yerine 25 baz puanlık bir artış için güçlü bir argüman oluşturacaktır” dedi. Deutsche Bank Securities ABD Başekonomisti Matthew Luzzetti, SVB’nin batmasının finansal koşulların sıkılaşmasına neden olduğunu ve devam etmesi halinde bu durumun Fed’in daha az agresif adımlar atmasına izin verebileceğini öngördü.

Bloomberg Ekonomisti Stuart Paul ise salı açıklanacak şubat TÜFE verisinin beklentiyi aşması halinde SVB krizinin Fed’i 50 baz puanlık bir artıştan vazgeçirmeyeceği görüşünde.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta gerekmesi halinde faiz artışlarının boyutunu artırmaya hazır olduklarını, bunun verilere bağlı olacağını açıklamıştı. İstihdam verilerinin de güçlü gelmesiyle son toplantıda 25 baz puan faiz artıran Fed’in yeniden 50 baz puanlık adımlara dönebileceği fiyatlanmaya başlamıştı. Ancak SVB’nin çöküşü ile 50 baz puan için fiyatlamalar cuma günü yüzde 50’nin altına geriledi.