Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, Rusya ve Suudi Arabistan dahil 9 ülkenin gönüllü olarak petrol üretimini azaltma kararı aldığını ifade etti.

OPEC+ grubunda 23 ülkenin bulunduğuna işaret eden Novak, "Bugün yaptığımız görüşmelerde, piyasayı istikrara kavuşturmak için başka ülkelerin de gerek görmesi halinde petrol üretimlerini gönüllü olarak düşürme kararı alabileceklerini değerlendirdik" dedi.

Dün Suudi Arabistan ve Rusya'nın, günlük petrol üretimlerini yıl sonuna kadar 500 biner varil azaltacağı bildirilmişti.

Irak 211 bin, Birleşik Arap Emirlikleri 144 bin, Kuveyt 128 bin, Kazakistan 78 bin, Cezayir 48 bin, Umman 40 bin, Gabon da 8 bin varil kesintiye gideceğini açıklamıştı.

Bu gelişmelerle OPEC+ ülkeleri, mevcut günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ek olarak mayıs itibarıyla günlük yaklaşık 1,6 milyon varil kesintiye gitmiş olacak.

Cuma gününü 79,89 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 14.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 6,3 artışla 84,91 dolar oldu.

OPEC+ 3,6 milyon varil üretim kesintisi kararını teyit etti

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, piyasada istikrarın sağlanabilmesi amacıyla 5 Ekim 2022'de alınan üretimde "yıl sonuna kadar günlük 2 milyon varil kesinti yapılması" kararına ek olarak, mayıs itibarıyla günlük yaklaşık 1,6 milyon varil gönüllü kesinti yapılacağını teyit etti.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek üzere çevrim içi düzenledikleri 48'inci Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) Toplantısı sona erdi.

OPEC'ten yapılan açıklamada, tüm ülkelerin 5 Ekim'deki 33'üncü OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'nda alınan günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi kararı ve fazla üretimin telafi edilmesi mekanizmasına tam uyum sağlaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, bazı üye ülkelerin dün açıkladığı gönüllü kesinti kararları da teyit edilerek, petrol üretiminde mayıs ayından itibaren Suudi Arabistan'ın günlük 500 bin varil, Irak'ın 211 bin varil, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 144 bin varil, Kuveyt'in 128 bin varil, Kazakistan'ın 78 bin varil, Cezayir'in 48 bin varil, Umman'ın 40 bin varil ve Gabon'un 8 bin varil kesinti yapacağı belirtildi. Rusya'nın ise şubatta açıkladığı günlük 500 bin varil üretim kesintisi kararını yıl sonuna kadar uzattığı kaydedildi.

Bir sonraki toplantı 4 Haziran'da

Kararın, petrol piyasasının istikrarını desteklemeyi amaçlayan bir ihtiyati tedbir olduğu vurgulanan açıklamada, toplam gönüllü üretim kesintisinin günlük yaklaşık 1,6 milyon varil seviyesinde olacağı ifade edildi.

Böylece, grubun mayıs ayı itibarıyla uygulayacağı toplam üretim kesintisi miktarı günlük 3,6 varil seviyesine ulaştı.

Bir sonraki JMMC Toplantısı'nın 4 Haziran'da yapılması kararlaştırıldı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun Mayıs itibarıyla petrol üretiminde kesintiye gitme kararının "yapıcı olmayan" bir eylem olduğunu belirterek, eylemin küresel büyüme için olumlu olmadığını söyledi.

Yellen, Yale Üniversitesi'nde katıldığı bir etkinlik sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, OPEC+ grubunun Mayıs itibarıyla petrol üretiminde günlük 1 milyon varili aşkın kesintiye gitme kararını değerlendirdi.

Kararı "yapıcı olmayan" bir eylem olarak nitelendiren Yellen, "Açıkçası, küresel büyüme için olumlu değil ve enflasyonun zaten yüksek olduğu bir zamanda belirsizliği ve yükü artırıyor" diye konuştu.

Yellen, söz konusu eylemin fiyatlara etkisinin ne olacağından henüz emin olmadığını ifade ederek, bunu değerlendirmek için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Benzin fiyatlarının geçen yılki zirvelerinden düşmesinin enflasyonu sınırlamaya yardımcı olduğuna işaret eden Yellen, bu eğilimin tersine çevrilmesinin zararlı olacağını kaydetti.

Yellen, Rus petrolüne uygulanan 60 dolarlık varil başına fiyat sınırına ilişkin ise üretim kesintisi planını, sınır üzerinde etkiye sahip olacak önemli bir faktör olarak görmediğini söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararının makul olmadığını söyledi.

Kirby, çevrim içi düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararına ilişkin Kirby, "Piyasa belirsizliği göz önüne alındığında şu anda üretim kesintilerinin makul olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Kirby, petrol fiyatlarının geçen seneye kıyasla önemli ölçüde düştüğünü belirterek, varillere değil, fiyatlara odaklandıklarını ve Amerikalı tüketiciler için fiyatların düşürülmesi kapsamında çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Suudi Arabistan ile bu hususta diplomatik görüşmelerin ayrıntılarına girmeyen Kirby, diğer yandan bu kesintilerin doğru olmadığı konusundaki tutumlarını ilettiklerini kaydetti. Kirby, her konuda aynı fikirde olmasalar da Suudi Arabistan'ın stratejik bir ortak olduğunu ve birçok hususta beraber çalıştıklarının altını çizdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, OPEC+'nın üretimi kısma kararının beklenmedik olduğunu, buna karşın daha yüksek petrol fiyatlarının ABD para politikası için ne anlama geleceğinin henüz net olmadığını söyledi.

Bloomberg’e verdiği röportajında Bullard “OPEC +'nın kararı sürprizdi. Kalıcı bir etkisinin olup olmayacağı ise açık bir soru işareti. Petrol fiyatları dalgalanıyor. Tam olarak takip etmek zor. Bu hareketin bir kısmı enflasyonu besleyebilir ve işimizi biraz daha zorlaştırabilir” diye konuştu.

Bullard bu yıl FOMC para politikası toplantısında oy hakkına sahip değil.

OPEC’in Pazar günü üretimi günde 1 milyon varilden fazla azaltacağını açıklamasının ardından ham petrol vadeli işlemleri yüzde 6,6 ile neredeyse bir yılın en yüksek seviyesini gördü.

Fed yetkilileri, bankacılık sektöründeki son çalkantıya rağmen geçen ay faiz oranlarını çeyrek puan artırmış, medyan projeksiyonlarında bu yıl bu büyüklükte bir artış daha beklediklerini bildirmişlerdi.

Bullard geçtiğimiz ay yaptığı açıklamasında faizlerin yüzde 5,625'te zirve yapmasını beklediğini söylemişti. Fed'in bir sonraki toplantısı 2-3 Mayıs'ta yapacak.

Petrol piyasası bankacılık krizinin resesyon yaratacağı endişeleri ve Çin'in talep görünümü arasında dalgalı bir dönemden geçerken OPEC+'dan sürpriz bir kesinti kararı geldi.

OPEC+ koalisyonu günlük 1 milyon varili aşan üretim kesintisi kararı aldı.

Söz konusu kararda ilk sırada yer alan ülkelerden biri Suudi Arabistan oldu.

Suudi Arabistan devletinin haber ajansı SPA'nın haberine göre ülke diğer OPEC+ ülkelerinin de koordinasyonunda Mayıs ayından 2023'ün sonuna kadar günlük petrol üretimini 500 bin varil düşürecek.

Habere göre Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı yetkilisi söz konusu kararın petrol piyasasında istikrarı sağlamak adına alınmış ihtiyati bir karar olduğunu belirtti.

OPEC+ ülkeleri Ekim 2022'deki toplantıda, 2023'ün sonuna kadar günlük petrol üretiminde 2 milyon varil kesintiye gitme karar almıştı.

Temmuz'dan itibaren 1,6 milyon varil kesinti olacak

Rusya'nın mevcut kesintisinin Temmuz ayında 500 bin varil genişletilmesiyle Temmuz'dan itibaren 1,6 milyon varil kesinti söz konusu olacak.

Suudi Arabistan ve Rusya ile birlikte diğer ülkeler de kesinti kararına katılacak.

Ülkelerin söz konusu üretim kesintisi kararına katkıları şöyle sıralandı:

Ülke Günlük kesinti(Bin varil)
Suudi Arabistan 500
Rusya 500
Irak 211
BAE 144
Kuveyt 128
Kazakistan 78
Cezayir 48
Umman 40