Otomotiv sektörü "kamu bankalarının" kararını değerlendirdi
Otyomotiv sektörü, 3 kamu bankasının bazı otomobil markalarını düşük maliyetli kredi kapsamından çıkarma kararını Bloomberg HT'ye değerlendirdi
Otomotiv sektörünün önde gelen isimleri Bloomberg HT’de Fokus programında Hande Berktan’ın sorularını cevapladı.
3 kamu bankasının bazı otomobil markalarını düşük maliyetli kredi kapsamından çıkarmasını değerlendiren Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, maliyetlerin artmasıyla kamu bankalarının bu destek paketinden yavaş yavaş çıkacağını söyledi.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün ise kamu bankalarının kredileri durdurmasını yılsonuna kadar beklemediklerini söyledi.
Emre Özpeynirci’nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle;
“Kampanya aslında 1 Ekim’de başladı. Haziran ayına kadar da uzatıldı. Uzun süren ve piyasayı rahatlatan bir destekti. 1 Ekim’den bu yana Euro yüzde 30, 1 Ocak’tan itibaren de yüzde 20’nin üzerinde arttı. Aslında birçok markanın bu kur artışını da yansıtmadığını görüyoruz. Maliyetlerin artmasından dolayı kamu bankaları bu destek paketinden yavaş yavaş çıkacaktır. Çünkü geriye kalan markalar ağırlıklı olarak ticari araç üreticileri ve adet olarak da çok ciddi adetlere sahip olmayan üreticiler”
“Nisan, Mayıs aylarında ciddi bir daralma beklentisi vardı. Temmuz ve Haziran ayında pazar beklentinin üzerinde büyüdü. Bunda 3 kriter var; 2 yıldan beri ötelenen bir talep vardı, iki faizlerin inmesi, üç ise pandemi ile insanların toplu taşımadan kaçınarak bireysel otomobile yönelmesiydi. Temmuz ayı rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak ama 90 bin adetler gibi rekor bir satış olduğu söyleniyor. Araç olsa 130 bin bile satılacağı söyleniyor. Yılsonu için artış öngörülüyor.
Arz sorununda genel beklentinin Eylül sonu Ekim başı gibi istenilen adetlere gelineceği şeklinde olduğunu söyleyen Özpeynirci, “Avrupa’da pandemi nedeniyle üretim araları uzadı. Öncelik daha önce alınan siparişlere veriledi” dedi.
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün ise “Kamu bankalarının kredileri durdurmasını yılsonuna kadar beklemiyorduk. Bu kararın tabiî ki de olumlu yansımaları olmaz, olumsuz yansımaları olur. Ne kadarlık bir olumsuz yansıma olacağını bekleyip göreceğiz” açıklamasında bulundu.
Bloomberg HT’ye konuk olan Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 3 kamu bankasının Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota firmalarının kredi kapsamından çıkarması kararının otomotiv piyasasına etkisini değerlendirdi.
Ali Kibar, alınan kararın piyasada oldukça anormal karşılandığını belirterek, “Kamu bankalarının fiyat kontrol mekanizmasının içinde olduğunu bilmiyorduk.” dedi. Son zamanlarda, dolar- euro çapraz kuru arasında euro lehine olan artışın, maliyetleri etkilediğini söyleyen Kibar, Türkiye’deki üreticiler olarak uluslararası finansal piyasalardaki değişimleri finansal olarak karşılayabilme kabiliyetlerinin olmadığını vurguladı.
Kibar açıklamasında, bir taraftan ikinci el araç kredilendirme mekanizmaları sağlanırken öbür taraftan yerli üreticilerin sattıkları araçlara sağlanan desteğin kesilmesini anlamlandıramadığını söyledi. “Bizler Merkez Bankası kaynaklarından basılan parayı almıyoruz,” diyen Kibar, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle, faaliyetlerine zarar ederek devam etmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.