Advertisement
HABERLER ABONE OL

İLAYDA KILIÇAY

Avrupa’da resesyon endişesi, artan enerji maliyetleri otomotiv sektöründe etkisini artırdı. Ford tedarik zinciri sorunlarının, maliyetlerini üçüncü çeyrekte 1 milyar dolar artıracağını açıkladı. Açıklamanın ardından şirket hisseleri salı günü 2011’den bu yana en yüksek günlük kaybını yaşayarak New York borasasında yüzde 12 geriledi. Şirketin parça sıkıntısı nedeniyle teslimatları geciktirdiği belirtildi.

Öte yandan Honda da tedarik zinciri ve lojistik sorunları nedeniyle Ekim ayı başında Japonya’daki iki fabrikasında otomobil üretimini yüzde 40’a kadar azaltacağını belirtti.

Toyota ise yarı iletken eksikliği nedeniyle Ekim ayında araç üretimini 800 bin araç olarak planladıklarını duyurdu. Şirket, geçen ay Ekim-Kasım arasında aylık 900 bin araç üretmeyi planladıklarını açıklamıştı. Ekim ayı üretim planına göre Toyota Japonya'daki yedi fabrikada 10 hat için 12 güne kadar üretimi askıya alacak.

"Hiçbir iyileşme belirtisi yok"

Lityum talebi fiyatları artırırken arz endişesi nedeniyle elektrikli araç üretiminde yavaşlama da ihtimaller arasında. Lityum üretiminde Avustralya ve Şili’nin ardından üçüncü sırada yer alan ve dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin'de lityum karbonat fiyatları talep nedeniyle Benchmark Mineral Intelligence'a göre ton başına yıllık dört kat artarak yaklaşık 71 bin dolar seviyesine çıktı.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, “Tedarik zincirinde yaşanan sorunların iyileştiğine yönelik hiçbir belirti göremiyoruz. Devam eden hammadde ve lojistik sorunlarının üzerine enerji krizi de eklendi. Bu nedenle artan maliyetler fiyat artışlarını gündeme getirebilir” diye konuştu.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam ise enerji krizinin yurt içindeki üretimi Avrupa’daki kadar etkilemeyeceğini belirtti. Saydam, “Avrupa’da üretimin durması ihracatımızı etkileyecektir. Otomotiv sektöründe bu yıl büyüme beklenmiyor ancak endişem daralma olması. Avrupa’da talep nedeniyle çip krizi ikinci plana düştü ancak çip hâlâ büyük bir problem ve termin süreleri 48-52 hafta arasında.” Saydam, artan maliyetleri fiyatlara yansıtamadıklarına da dikkat çekti.