Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye, para politikasında sadeleşme sürecine geleneksel yöntemli repo ihalelerinde son itfanın gerçekleşmesiyle giriş yapmış oldu.

Para politikasında bir dönemdir kullanılan geleneksel yöntemli repo ihalelerinin son itfası 17 Aralık itibariyle gerçekleşti. 17 Aralık'ta sisteme geleneksel yöntemli repo ihaleleri ile TL verilmedi. Böylelikle para politikasında bir dönemdir uygulanan geleneksel yöntemli repo ihaleleri dönemi kapandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sıkılaşma sürecinin bir parçası olarak 13 Ağustos'ta geleneksel yöntemli repo ihalelerine başlamıştı. Kasım ayında TCMB'de yaşanan başkan değişikliğini takiben ilk Para Politikası Kurulu'nda ise sadeleşmeye geçiş kararı alınmıştı.

Kasım ayındaki PPK toplantısından çıkan kararla bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve geç likidite penceresi imkânlarıyla sağlanan fonlamanın 20 Kasım 2020 tarihinden itibaren Merkez Bankasının temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacağı ifade edilmişti.

Geleneksel yöntemli repo ihalelerinde TCMB likiditeyi belirlerken, faiz piyasa oyuncularının taleplerine göre şekilleniyordu. 13 Ağustos'ta başlatılan geleneksel yöntemli repo ihalelerinde en yüksek faiz 19 Kasım'da görülen yüzde 15,06 seviyesi olmuştu.

2021 Para ve Kur Politikası metninde güçlü sadeleşme vurgusu

TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın bu hafta sunduğu '2021 Para ve Kur Politikası' metninde sadeleşmeye ilişkin mesajlar da yer almıştı. Metinde "TCMB’nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Gecelik faizlerde gün içi oynaklıkların sınırlanması amacıyla kullanılan faiz koridoru ile TCMB’nin nihai kredi mercii işlevini gören Geç Likidite Penceresi, söz konusu fonksiyonları dışında para politikası aracı olarak kullanılmayacaktır." ifadeleri kullanıldı.