Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

EROL OYTUN ERCAN

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” metninin sunumunda enflasyonla kararlı mücadele vurgusu yaparken, 2021'de gerekmesi durumunda parasal duruşun sıkılaştırılacağını söyledi.

Yabancı kurumlardan uzmanlar ise Başkan Ağbal’ın konuşmasını piyasa görünümü açısından olumlu bulduklarını belirtti.

“TCMB Başkanı Ağbal’ın gerekli olduğu takdirde sıkı bir politikası izleyeceğine dair sağduyulu yorumları piyasaları cesaretlendirdi.” diyen Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen, enflasyon hedefi, sade para politikası ve swap imkanlarının kullanımıyla ilgili açıklamaların da olumlu olduğunu belirtti.

Şu an Dolar/TL ve Euro/TL ’de kısa pozisyon alıyoruz. Societe Generale Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen

Kalen, Ortodoks politikalara dönüşün beklentileriyle uyumlu olduğunu belirterek, “Şu an Dolar/TL ve Euro/TL’de kısa pozisyon alıyoruz ve sarf edilen çabaların yabancı yatırımcı güvenini güçlendirerek dolarizasyon eğilimini tersine döndüreceğini düşünüyoruz.” dedi.

TD Securities Gelişen Piyasalar Müdürü Cristian Maggio ise “Ağbal, TL oynak bir zemindeyken tüm doğru şeyleri, doğru bir zamanda söyledi.” yorumunda bulunarak rezervlerin yeniden güçlendirilmesi planının makro finansal istikrarın sağlanması için çok iyi olduğunu söyledi.

Politika faizinin yakında yüzde 18 olmasını bekliyorum. TD Securities Gelişen Piyasalar Müdürü Cristian Maggio

“24 Aralık’ta 200 baz puanlık bir faiz artışı bekliyordum ve Ağbal buna dair açık kapı bıraktı. Buna ek olarak, gelecek yılın başlarında da 100 baz puanlık bir artışla beraber politika faizinin yakında yüzde 18 olmasını bekliyorum.” diyen Maggio, TL’nin güçlü seviyelerde kalabilmesi için faiz artırımlarıyla desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, Ağbal’ın açıklamalarının TCMB’nin sıkı para politikasını enflasyon azalana kadar takip edeceğine dair bir beklenti oluşturduğunu söyledi.

TCMB para politikasını sıkılaştıracağını vurguladı, bunun kanıtlanmasıysa gelecek haftaki toplantıda olacak. Monex Europe Kur Analisti Simon Harvey

“Merkez bankası bu zorlu yılı 24 Aralık’ta yapacağı bir faiz artırımıyla bitirebilir.” diyen Matys, faiz artırımı için ana etkenlerin artan enflasyon ve hala devam eden Döviz talebi olduğuna değindi.

Monex Europe Kur Analisti Simon Harvey ise Ağbal’ın yorumlarının piyasa açısından gayet yapıcı olduğunu vurgulayarak, “Özellikle döviz rezervlerinin yeniden güçlendirilmesi ve kura müdahale ile ilgili olanlar.” dedi.

Ağbal’ın yorumlarının piyasanın TCMB’ye olan güveni artırdığını söyleyen Harvey, “Fakat, sözlerin verilmesi her zaman daha kolaydır. TCMB para politikasını sıkılaştıracağını vurguladı, bunun kanıtlanmasıysa gelecek haftaki toplantıda olacak.” diye ekledi.