Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından Salı günü yapılan bir açıklamaya göre Çin'de bir yıl vadeli banka kredileri için referans faiz oranı yüzde 4.25'ten başlayacak.

Bloomberg anketin katılan 11 trader ve analistin medyan beklentisi yüzde 4.24 iken, ana faiz oranında (LPR) öncesi seviye yüzde 4.31, bir yıllık gösterge borç verme faizi yüzde 4.35 idi. Çin LPR'yi her ayın 20'sinde açıklayacak.

PBOC tarafından Salı günü yapılan açıklamada söz konusu reformun politikayı daha etkin bir hale getirmek için borçlanma kanallarını onaracağı, ancak para politikasını ya da diğer politikaların yerine geçemeyeceği belirtildi. Banka reel ekonomi için borçlanma maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çeşitli tedbirlerin kullanılmasına dair diğer bakanlıklarla çalışmayı sürdüreceğini belirtti.

Westpac Banking Corp Corp. Asya makro strateji birimi yöneticisi Frances Cheung, “Bu çok çekingen bir adım, piyasa beklentilerinin oldukça içinde. PBOC açık piyasa işlem faizlerini -özellikle MLF'yi- ayarlarsa aktarımı daha etkin olacaktır.” dedi.

Çin faiz sisteminde reform için attığı güçlü adım ile ekonominin yavaşladığı bir dönemde tüketiciler ve şirketler için borçlanma maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Çin'de yeni krediler 20 Ağustos'tan itibaren esasen yenilenen bir gösterge faizi referans alarak fiyatlanacak. Söz konusu gösterge bankaların en iyi müşterilerine sağladığı kredi fiyatı olan LPR'yi takip edecek. LPR ise PBOC'nin bir yıllık vadede bankalara uyguladığı faize bağlı olacak.